WorldSBK: 23  състезатели ще стартират в шампионата през  сезон 2023

Новият шампионат в WorldSBK стартира през февруари 2023 г. Беше публикуван списъкът с постоянните пилоти, които ще участват в шампионата догодина. Това са  23 състезатели, които ще излязат на пистата. Въпреки че няма промени във фабричните отбори, имаше много промени и новаци в стартовата решетка  при независимите тимове.

Петте фабрични отбора остават същите

След впечатляващо представяне през целия сезон, Ducati, Yamaha, Kawasaki, Honda и BMW избраха да останат със своите състави за сезон 2023. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) ще се опита да защити титлата си с номер 19, а не номер 1 и продължава редом с Михаел Рубен Риналди. В отбора на Yamaha WorldSBK, шампионът за 2021 г. Топрак Разгатлиоглу се завръща към традиционния си №54, след като използва №1 през 2022 г. Към него се присъединява Андреа Локатели за трета кампания. Джонатан Рей също ще се стреми да спечели седма титла през следващата година с Kawasaki Racing, а съотБорник му е Алекс Лоус.

Има леко ребрандиране на фабричния екип на BMW. Те  стават ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team с пилоти Скот Рединг и Михаел ван дер Марк, целящи да изведат новия M 1000 RR на подиума  през 2023 г. HRC също ще запази състава си, като Икер Лекуона се стреми да надгради своя единствен подиум от 2022 г., а Шави Виерге се стреми да отбележи класиране на подиума.

Промени в независимите отбори

Има промяна в екипа на Bonovo Action BMW, тъй като Гарет Герлоф се присъединява към независимия екип на BMW от GRT Yamaha, заедно с Лорис Баз, който има втори сезон с отбора през 2023 г. В MIE Racing малайзийският пилот Хафиз Сияхрин ще остане за втора година след силен край на неговия дебютен сезон. Заедно с него е Ерик Гранадо. Той вече кара за отбора в едно състезание  през 2020 г., но ще има пълен сезон през 2023 г.

Има някои нови лица на стартовата решетка за 2023 г. Освен това има и завърнали се или ветерани в мотоциклетизма. Шампионът от 2013 г. Том Сайкс се завръща към мотора  на Kawasaki с екипировката на Kawasaki Puccetti Racing. Двукратният победител в  MotoGP Данило Петручи ще направи своя дебют в WorldSBK с екипа на Barni Spark Racing.

Четирима новобранци търсят успех

Има и дебют на отбора GMT94 Yamaha в WorldSBK. Тимът приема вторият в WorldSSP за 2022 г. Лоренцо Балдасари за първата му кампания в WorldSBK. Към Балдасари ще се присъедини съперникът му за титлата от 2022 г.  Доминик Аегертер прави крачка към WorldSBK с отбора GYTR GRT Yamaha, заедно със световния шампион в Moto2 за 2021 г. Реми Гарднър. Австралиецът се оттегля от MotoGP. Отборът на Yamaha Motoxracing WorldSBK се завръща за втора кампания в шампионата, използвайки услугите на британския шампион по супербайк за 2022 г. Брадли Рей. Рей ще участва само в европейските кръгове на сезона.

Запазените места

Италианският пилот Аксел Басани ще остане в отбора на Motocorsa Racing за сезон 2023, тъй като се надява да продължи да впечатлява с машината Ducati Panigale V4 R. Неговият колега с независимо Ducati –  Филип Йотл  също остава в екипа на Team GoEleven за втората си кампания в WorldSBK. Чешкият състезател Оливер Кониг приключи сезон 2022 с две точки в два кръга и той остава в отбора на Orelac Racing VerdNatura за втората си кампания.

No. Пилот Мотоциклет Отбор
5 Germany Филип Йотл Ducati Team GoEleven
7 Spain Икер Лекуона Honda Team HRC
9 Italy Данило Петручи Ducati Barni Spark Racing Team
19 Spain Алваро баутиста Ducati Aruba.It Racing – Ducati
21 Italy Михаел Рубен Риналди Ducati Aruba.It Racing – Ducati
22 United Kingdom Алекс Лоус Kawasaki Kawasaki Racing Team WorldSBK
28 United Kingdom Бръдли Рей Yamaha Yamaha Motoxracing WorldSBK Team
31 United States Гарет Герлоф BMW Bonovo Action BMW
34 Italy Лоренцо Балдасари Yamaha GMT94 Yamaha
35 Malaysia Хафиз Сиахрин Honda MIE Racing
45 United Kingdom Скот Рединг BMW ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team
47 Italy Аксел Басани Ducati Motocorsa Racing
51 Brazil Ерик Гранадо Honda MIE Racing
52 Czech Republic Оливер Кониг Kawasaki Orelac Racing Verdnatura
54 Turkey Топрак Разгатлиоглу Yamaha Yamaha WorldSBK Team
55 Italy Андреа Локатели Yamaha Yamaha WorldSBK Team
60 Netherlands Михаел ван дер Марк BMW ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team
65 United Kingdom Джонатан Рей Kawasaki Kawasaki Racing Team WorldSBK
66 United Kingdom Том Сайкс Kawasaki Kawasaki Puccetti Racing
76 France Лорис Баз BMW Bonovo MGM Racing
77 Switzerland Доминиг Аегеретер Yamaha GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team
87 Australia Реми Гаднър Yamaha GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team
97 Spain Шави Виерге Honda Team HRC