GREAT WALL MOTORS представи едновременно три нови модела в България

Българска Автомобилна Индустрия ЕАД- официален представител и дистрибутор на GREAT WALL MOTORS (GWM) за България, представи новите HAVAL JOLION, новото поколение на HAVAL H6 и изцяло електрическата CAT на марката ORA. Последната марка е част от семейството на GWM, но е специализирана за електрически автомобили.

Новият HAVAL JOLION, който е с основни габарити дължина 4472 мм, ширина 1841 мм и височина от 1574 мм, и с междуосие от 2700 мм, дебютира в България във версията си Supreme. SUV моделът е оборудван с 1.5-литров двигател с максимална мощност от 143 конски сили и максимален въртящ момент от 210, който е комбиниран със 7-степенна роботизирана предавателна кутия.
В стандартното оборудване на HAVAL JOLION Supreme са включени много системи за повишаване на безопасността и комфорта. Сред тях са адаптивен круз контрол, спирачен асистент, асистент за следване на пътното платно, система за видео наблюдение около цялото превозно средство, интернет свързаност с фунция за OTA (over the air) обновявания на бордовата система и други. HAVAL JOLION е оборудван с Apple Car Play и Android Auto, както и с възможност за безжично зареждане на мобилен телефон. HAVAL JOLION със стандартно оборудване може да бъде закупен за 41 990 лева с вкл. ДДС, а с топ ниво на оборудване за 52 990 лева с вкл. ДДС.


Новият HAVAL H6 е третата еволюция на модела. Той е пораснал значително, с основни габарити: дължина 4653 мм, височина 1724 мм и широчина 1886 мм. Междуосието е 2738 мм. Представеният автомобил беше във версията си Premium с 2,0 л задвижващ агрегат с максимална мощност от 204 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Нм. И тук от компанията са заложили на комбинация със 7-степенна роботизирана трансмисия.
HAVAL H6 Premium идва стандартно със задвижване на четирите колела, както и също така с адаптивен круз контрол, спирачен асистент, асистент за следване на пътното платно, система за видео наблюдение около цялото превозно средство, интернет свързаност с фунция за OTA (over the air) обновявания на бордовата система и други. Продажбите на HAVAL H6 стартират от този месец. Цените на базовия модел започват от 52 990 лева с вкл. ДДС и пет годишна гаранция.


Третото поколение HAVAL H6 е базиран на модулната платформа L.E.M.O.N. е с изцяло футуристичен и минималистичен дизайн. Пътуването е издигнато на по-високо ниво, благодарение на множеството интелигентни системи за шофиране, за които споменахме по-горе. Освен това, H6 разполага с ниво на автономност L2, което включва освен споменатия адаптивен круиз контрол (ACC), напълно автоматичен паркинг асистент, 360° камера за наблюдение на пространството около автомобила, асистент за аварийно автономно спиране с функция за кръстовища, система, предупреждаваща за сблъсък при движение на заден ход, асистент, разпознаващ велосипедисти, както и със система, следяща умората на водача.


Най-голям интерес предизвика изцяло електрическият ORA Cat. Електромобилът е с основни габарити 4235 мм дължина, 1825 мм ширина и 1596 мм височина, а междуосието е 2650 мм.


Електрическата кола има мотор с мощност от 169 к.с. и въртящ момент от 250 Нм. Батерията е с капацитет от 63 киловатчаса. С едно зареждане на батерията, моделът може да измине близо 400 километра.  ORA Cat има ускорение от 0 до 100 км/ч за 8.5 сек. и и да се движи с максимална скорост от 160 км/ч.
Подобно на останалите два дебютни модела за България, ORA Cat във версията си GT, идва с адаптивен круз контрол, спирачен асистент, асистент за следване на пътното платно, система за видео наблюдение около цялото превозно средство, интернет свързаност с фунция за OTA (over the air) обновявания на бордовата система и други.

ORA CAT е изцяло технологичен. Изкуственият интелект в автомобила се управлява от платформата In-Car Smart Services на Qualcomm и чипът на Intel – Smart Autopilot, благодарение на които много бързо и прецизно се обработва информацията от 6-те камери и наличните датчици, за да бъдат разпознати превозни средства, пешеходци, пътни знаци. Модерният и високотехнологичен интериор се допълва от двоен 20.5-инчов ‘дисплей, който обединява инструменталното табло и инфотрймънт дисплея. Той може да се контролира чрез докосване, с гласова команда, физически бутони или от мултифункционалния волан.

Снимки Ивелин Солаков