MXGP: Херлингс печели във Франция, пак повежда в шампионата

В Гран при на Франция на новото трасе Лакапел Маривал триумфира Джефри Херлингс от Red Bull KTM Factory Racing. Пилотът от Нидерландия отново пое контрола над шампионата на MXGP.

На 12-ия кръг от световното първенство по мотокрос имаше невероятна атмосфера благодарение на огромната тълпа от фенове, които се наредиха около твърдото трасе. Те аплодираха своите френски герои, но всички пилоти от MXGP им предложиха страхотни битки.

В първия манш Джефри Херлингс взе холшота, а втори бе Джереми Сийвър от екипа на Monster Energy Yamaha, следван от Ромен Февре (Monster Energy Kawasaki Racing) и Глен Колденхоф (Monster Energy Yamaha). Тим Гайсер от екипа HRC се бореше в началото и започна състезанието на 10 -та позиция.

Докато Херлингс водеше, Февре бързо изпревари Сийвър, като подгони „Куршума“. Междувременно малко по-назад беше Джереми Ван Хоребек от SDM Corse Racing, който бе на пето място, пред Антонио Кайроли (Red Bull KTM Factory Racing).

Гайсер пробиваше напред, като бе 8-и зад Арно Тонус (Hostettler Yamaha Racing). След това словенецът направи малка грешка, която му коства две позиции, което означаваше, че трябва да започне щурма си отначало.

Междувременно Хорхе Прадо (Red Bull KTM Factory Racing) имаше желание да вземе важни шампионски точки, докато се бореше за топ 20. Беше ясно, че испанецът се бори след катастрофата в Германия. Той успя да стигне едва до 16 -то място.

Херлингс продължи да води, но беше ясно, че Февре няма да му позволи да спечели. Французинът направи най-бързата обиколка на състезанието, като се залепи на задното колело на фабричния състезател на KTM.

В 8-ата обиколка Февре излезе начело, а Херлингс стана втори, следван от Сийвър. След тях беше Паулс Йонас от екипа на Standing Construct GasGas Factory Racing.

Гайзер успя да подмине Калвин Вландерен с Yamaha и стана 8-и, а после започна атаки, за да изпревари и Тонус. Кайроли също направи атака, с която най-накрая намери възможност да мине пред Ван Хоребек. Гайсер също погна пилота на Beta. За съжаление Ван Хоребек не завърши състезанието, тъй като се разби под натиска от Гайсер.

В последните няколко обиколки Херлингс притисна Февре в битка за победата! Французинът  обаче се справи с огромния натиск на Джефри и усилията му се изплатиха, тъй като той победи в първото състезание. Херлингс беше втори, а Сийвър остана на трето.

Във второто състезание Кайроли взе Fox Holeshot-а, следван от Херлингс, Февър, Гайсер и Сийвър. Лидерството на Кайроли не продължи дълго. Италианецът направи грешка, която позволи както на Херлингс  и на Февре да го изпреварят. След това Херлингс контролираше състезанието с 2,835 сек. преднина. Тя обаче бе стопена от щурма на Февре. След това Гайсер се качи на гърба на Кайроли. Словенецът трябваше да го изпревари, не само за шампионските точки, но и за място на подиума.

След това Херлингс бе изпреварен от Февре. Французинът беше новият лидер на състезанието в 8-ата обиколка и веднага дръпна с 3,614 сек. Гайсер продължи да търси път покрай Кайроли, а Херлингс се опитваше да компенсира загубеното. И направи точно това. Когато Херлингс настигна Февре, последният започна да прави малки грешки, които в крайна сметка се оказаха скъпи. Херлингс успя да го изпревари в 16-ата обиколка.

Пилотът на Kawasaki се опита да отговори, но не можа. Херлингс спечели,  Февре бе втори, а Гайсер трети. Херлингс взе 95-а победа в кариерата в  Гран при. Той се върна на първото място в класирането на MXGP, като води с 460 точки, докато Февре се премества на второ място и изостава само на 6 т., а Гайсер слиза на трето с 450 т.