196 купи ще връчи АФБ за сезон 2019

Автомобилната федерация на България (АФБ) ще връчи 196 купи на шампионите и призьорите от националните първенства в отделните дисциплини. Освен това има още 7 купи от ФИА, които председателят Камен Михайлов трябва да връчи на наши пилоти. Това ще стане на годишното награждаване на АФБ. То ще се бъде в събота, на 21 декември от 11 ч. в зала „София“ на хотел Маринела.
На пресконференция на АФБ днес освен Камен Михайлов, присъстваха главния секретар на АФБ Калоян Станчев и европейската шампионка при дамите Екатерина Стратиева.  Отбелязано бе, че от АФБ  тази година те са издали 181 състезателни лиценза. Към тях се прибавят и 110 валидирани лиценза от предишната БФАС, която е с отнет лиценз. Освен това има 59 лицензирани клубове от АФБ.

У нас е имало 56 състезания по календар, от които са се състояли 47. От тях 18 са били на БФАС, а 29 – на АФБ.

Сред тях не се състоя рали „Стари столици“ за първи път в историята на състезанието. Причината са действията на шефа на АСК Стари Столици Петър Минчев и кмета на Шумен Любомир Христов, инициирани от Александър Ковачев от БФАС. Не можа да се организира и рали-спринт „Дряново“, заради ремонт на пътя. То бе заменено с рали-спринтовете в Ихтиман и Бургас. Така шампионатът бе изпълнен.
Камен Михайлов подчерта, че през 2019 г.  българските пилоти успешно се представиха и в престижни международни състезания. Екатерина Стратиева стана  първата жена с три европейски титли (2014, 2015 и 2019 г.)  при дамите. Шампиони в Зона Балкани за ERT са Мирослав Ангелов и Георги Гаджев. Йордан Атанасов и навигаторът му Янаки Янакиев станаха победители в ЕРТ 2. Диана Стоянова и Иванела Иванова спечелиха титлата в ERT 3.  24-годишният Григор Григоров спечели Европейския рали трофей на ФИА в клас „Джуниър“ за пилоти до 27 години.

За 2020 г. АФБ и председателят Камен Михайлов представиха доста амбициозен календар. Той ще започне на 11 април и ще завърши на 7-8 ноември. За рали България има „да“ от Министерството на младежта и спорта и са осигурени средства. Проблемът е с рали Сливен, за което има „да“ от Министерството, но няма финансиране. Досегашните организатори не са си платили таксата, която дължат на ФИА.

Рали Сърбия също официално влиза в календара за догодина.

АФБ има намерение да възстанови и рали Хеброс в Пловдив, но това ще стане едва през 2021 г. Ще се водят преговори за регионален планински шампионат в три страни – България, Северна Македония и Гърция. Идеята е на президента на АСК Диамо Георги Стоянов. Друга интересна идея е обсъждана на заседание на драг комисията в Унгария. Има идея за регионална купа по драг рейсинг между България, Румъния, Хърватия и Унгария.
Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев, заяви, че бюджетът на федерацията трябва да се гласува до края на март. Засега АФБ няма спонсори, но се търсят такива.

Стана ясно, че за първи път България има 6 представители в различни комисии на ФИА.

Те бяха избрани на генералната асамблея. Сред тях в комисията по хомологациите е Елвис Георгиев, в комисията за алтернативни горива – Валя Панталеева и др. Освен това Международната федерация на ретро автомобилите свиква своята редовна Генерална Асамблея (конгрес – бел. ред.) в София догодина. Тя ще бъде от 18 до 21 ноември 2020 г. Такова значимо събитие в сферата на автомобилизма не се е случвало у нас повече от 30 години.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.