138 мотоциклета стартират на рали Дакар 2016

Днес е стартът на рали Дакар 2016. Надпреварата тази година ще бъде само на територията на Аржентина и Боливия. След церемониален старт ще има пролог до първия бивак на ралито, близо до Росарио.
На практика, състезанието започва утре, на 3 януари, когато е първия етап от Росарио до Вила Карлос Пас с дължина за мотоциклети и АТV-та 623 км, от които специална секция 227 км. За колите и камионите етапът е 662 км, от които специално изпитание и 258 км. Следват почти 9000 км, а финалът е на 16 януари в Росарио.
На старт ще застанат над 350 машини. От тях 138 са мотоциклетите, четириколките са 46. Автомобилите са 111 екипажа, а камионите – 56. При мотоциклетите няма пилот с №1, но с № 2 е топ пилотът на Honda – Пауло Гонсалвеш. Освен португалеца, в заводският тим на HRT са Хуан Бареда Борт, Мишел Метж и Хавиер Пицолите. Отново много силна е армадата на КТМ. В нея са Тоби Прайс, Стефан Свитко, Давид Кастю, Оливие Пен, Жорди Валдомс и най-бързата дама на две колела – испанката Лайа Санс. Заводският дъщерен тим на марката – Husqvarna е от 3 мотоциклета, като двама са много опитни – Рубен Фария и Пабло Кинтанила, а Пиер Александър Рене е дебютант. Не са за подценяване и пилотите на Yamaha – Елдер Родригеш, Франс Верховен и Алесандро Ботури. За френската марка Sherco ще карат също опитни пилоти – Ален Дюкло и Хуан Гарсия Педреро. За да се спази традицията в Дакар, очаква се и някой от частниците да се намърда в топ 10.
При четириколките в топ листата са пилотите на Yamaha – полякът Рафал Соник – победител от миналата година, Игнасио Касале, героичните братя Маркос и Алехандро Патронели, Джеремая Гонсалес Файроли и др.
Сериозна битка ще има и при автомобилите. Силен е отборът на победителите в последните 4 издания на състезанието Mini X-Raid. С Mini All4 Racing ще стартира победителят от Дакар и световен крос-кънтри шампион Насър ал Атия, а съотборници са му Нани Рома и Орландо Теранова. С такъв автомобил ще стартира и рали звездата Мико Хирвовен. Не е е за пренебрегване заводският тим на Peugeot, където дебют прави 9-кратният рали шампион Себастиен Льоб, наред с опитните си съотборници Стефан Петерханзел, Карлос Сайнц и Сирил Депре. За Toyota ще карат Жиниел Де Вилиерс, Язид Ал-Раджи и Владимир Василев.
При камионите респектът е от тима на КамАз с 4 екипажа, водени от Айрат Мардеев, Едуард Николаев, Андрей Каргинов и Димитрий Сотников. Шеф на отбора е легендата на Дакар – Владимир Чагин. За IVECO ще карат Джерард де Рой и Алеиш Лопраис. В Tatra са Мартин Коломи, Томаш Вратни и казахстанския екип и пилот Артур Ардавичус. За MAN лидер на тима ще е Ханс Стейси, а другите две машини са в ръцете на Петер Версилиус и Стиван Ротстаерт. Зад волана на японския HINO е Терухито Сугивара, представител на героичната фамилия известна още от първия Дакар.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.