Zontes пуска новия Maxi-Scooter E125 за начинаещи в Испания

Макси-скутерите са смесица между туристически мотоциклет и скутер. Благодарение на строгите лицензионни разпоредби в Европа, има малки макси скутери, предназначени за млади, начинаещи ездачи.  Те са оборудвани с двигател 125 cc и имат много практични функции. Често са първото превозно средство за младите хора, живеещи в града. Такъв е случаят с новия E125 на китайския производител Zontes.

Като всички китайски производители, Zontes се стремят към световен успех, но са един от малкото, които  го правят правилно. Новият E125 е основното му предложение в сегмента на макси скутерите. Той споделя същата платформа като по-големия E350. Zontes казват, че E125 има за цел да осигури на водачите максимален комфорт при кратки и дълги пътувания. Стилът на E125 е да предаде идеята за комфорт, а в същото време предава спортно и атлетично усещане.

E125 е сравнително елементарен в конструкцията си, със стандартна телескопична предна вилка и комплект двойни задни амортисьори с регулируемо предварително натоварване. Това е заради карането с пътник или допълнителен товар.

E125 е оборудван с предни и задни дискови спирачки с двуканален ABS за допълнителна безопасност. Междувременно отпред шестлъчеви LED фарове осветяват пътя, а вграденият DRL гарантира, че винаги е видим за другите участници в движението.

Други стандартни характеристики включват електронно регулируемо предно стъкло и предпазители за ръце за допълнителна защита срещу вятър и падане.

На технологичния фронт Zontes E125 е оборудван с компактен 125-кубиков едноцилиндров двигател с течно охлаждане и четириклапанна цилиндрова глава. С това скутерът произвежда 14,6 к.с. мощност – лимитът, когато става въпрос за лицензионни параметри A1.

За надеждна езда той използва електронната система за впръскване на гориво MSE 8.0 на Bosch. Водачът има пълноцветен TFT дисплей с четири режима и функция „Screen Mirroring“. Има и практична система за следене на налягането в гумите и отчитане на температурата на околната среда на арматурното табло.