Злато за Теодор Кабакчиев и България в световния Суперендуро шампионат

Българският ендуро майстор Теодор Кабакчиев (Extreme Racing, KTM) пренаписа историята на нашия  мотоциклетния спорт. Той спечели първата победа за България в кръг от Световния шампионат по СуперЕндуро (FIM World Super Enduro Championship).  Българският химн звуча вчера в Испания нашия пилот.
Кабакчиев постигна перфектния резултат второ, първо и второ място в трите манша. така пилотът с  №23 донесе първото злато за страната ни в клас Junior (за състезатели до 23 години) на зрелищните серии.

Теодор Кабакчиев стартира прилично състезателния ден с 6-то време в квалификациите на клас Junior.

В първите няколко обиколки на първия манш българинът попадна в тапа след втория завой. Движеше се 7-ми, на доста голяма разлика от първия Тай Кулинс (ТМ, САЩ). След това обаче, въпреки двете падания, той успя да се възползва от грешки на другите състезатели. Направи страхотен спринт, който буквално го изстреля на втората позиция. В последната обиколка изпревари и втория във временното класиране Леон Хентчел (Германия, Husqvarna). Нашият пилот завърши на 38.940 сек. зад победителя в манша Доминик Олсови (Полша, КТМ).

Кулминацията обаче безспорно бе във втория манш.

Кабакчиев потегли пети, но много бързо се добра до третата позиция, а след това си осигури и лидерството. Българският пилот пресече първи финалната линия с повече от 49 секунди аванс от втория Милан Шмусер (Германия, Sherco) и спечели втория си манш в световния Суперендуро шампионат.

Подкрепяният от Еконт пилот Теодор Кабакчиев продължи с повече от перфектното си представяне и в третия манш. Той  потегли от трета позиция, но още във втората обиколка поведе групата. В предпоследната обиколка обаче бе изпреварен от Шмусер. В крайна сметка финишира втори с 14.136 сек. разлика, но бе най-щастливия човек на трасето, защото сбъдна, както своята мечта, така и мечтата на всички ендуро фенове в България, а именно – да имаме победа в световния шампионат по Суперендуро!
Така с общо 54 т. от трите манша българският пилот стана причина за пръв път да се чуе   българският химн в кръг от световния шампионат. Втори, на цели 13 т. разлика остана Леон Хентчел от Германия, следван от Ейдриън Жакон с 39 т.
С победата си в третия кръг Теодор Кабакчиев се изстреля на 3-о място във временното генерално класиране за шампионата с общ актив от 125 т. и е само на 13 от временния лидер Леон Хентчел. Трети е Тай Кулинс – със 133 т.
Следващият кръг от световния шампионат е на 1 февруари в Будапеща, Унгария.
Зорница Буковска


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.