Yamaha почита паметта на финландската легенда Ярно Сааринен

Yamaha Motor ще почете паметта на легендарния финландски мотоциклетен състезател Ярно Сааринен по време на изложба, организирана от Посолството на Финландия в Токио. Тя е за отбелязване на 100-годишнината от създаването на дипломатически отношения между Финландия и Япония.

Сааринен  е от Турку, Финландия и е един от най-талантливите мотоциклетни състезатели от своето поколение. През 1972 г. е първата му като пилот на Yamaha.

Сааринен взе четири победи с двутактовия Yamaha TD-3. Това бе по пътя му, преди да бъде коронясан като световен шампион в клас 250 куб. см. Финландецът финишира на второ място в световния шампионат в клас 350 куб. см същия сезон. Той постигна три победи на борда на машината TR-3 на Yamaha.
През 1973 г. Сааринен е лидер както в световното първенство на 250 кубика, така и на 500 кубика. Той обаче трагично загива при катастрофа по време на Гран при на Нациите в Монца, Италия.

Сааринен беше въведен в Залата на славата на MotoGP през 2009 г.


Той остава единственият финландец, спечелил световното първенство по мотоциклетизъм. Ярно има 15 победи в състезания по време на кариерата си.
Yamaha Motor  ще почете паметта на Сааринен и всичко, което са постигнали заедно. Това ще стане на публична изложба във финландското посолство в Токио на 14 април. Събитието е само едно от многото, организирани в чест на 100-годишното приятелство между Япония и Финландия.
По време на събитието президентът на Yamaha Motor Corporation, Йошихиро Хидака, ще подари на вдовицата на Сааринен – Соили специален албум. В него име оригинални снимки от посещението им в Япония през 1972 г. А също честването на титлата на Ярно в шампионата в клас 250 куб. см същата година.
След 14 април изложението ще продължи на Комуникейшън плаза на Yamaha Motor в Ивата, Япония от 16 април до края на май.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.