Yamaha представи нов електрически скутер Yamaha NEO’s

В продължение на много десетилетия Yamaha е един от най-успешните и уважавани производители във важния дял от пазара на скутери 50 куб.см в Европа. Започвайки от 90-те години на миналия век, компанията произвежда някои от най-успешните модели в индустрията под марките Yamaha и MBK – включително истински икони като Booster на BW, Nitro на Aerox и версията с вътрешно горене на Ovetto на NEO’s.

Успоредно с основния си бизнес с двигатели с вътрешно горене Yamaha посвещава значителни изследвания и разработки на електрическите скутери от над 30 години, а през 1991 г. компанията показва Frog – първия си електрически скутер – на автомобилното изложение в Токио. Оттогава Yamaha непрекъснато работи върху развитието на електрическите скутери и пусна на пазара няколко електрически модела в различни азиатски страни.

За 2022 г. новото поколение NEO’s е първият масово произвеждан електрически скутер на Yamaha „еквивалент на 50 куб.см“, който ще бъде пуснат на европейския пазар, и този достъпен нов модел с нулеви емисии е готов да изиграе своята роля в трансформацията на градската мобилност в европейските големи и малки градове.

Изчистен, спортен и с универсален стил

NEO винаги е бил известен със своя опростен, универсален, но атрактивен стил, а новият електрически модел идва с интелигентен нов корпус в изправен стил и минимален преден и заден надвес, за да придаде на този нов скутер отличаващ се характер.

Компактният корпус се отличава с меки, заоблени форми, които подобряват усещането за спокойствие и предават лесния за каране характер на този ултратих скутер с нулеви емисии. Заобиколени от бели пръстени, които придават свеж, ненатрапчив и съвременен вид, новите изцяло LED фарове с двойни светлини са вдъхновени от емблематичното лице на оригиналните скутери NEO’s.

Освен с естетически приятния си дизайн, NEO идва с практични щрихи, които подчертават ролята му на средство за ежедневно придвижване в градска среда. Гумените лайстни, поставени по очертанията на интериора, не само придават на NEO’s стилен външен вид, но също така помагат за предпазване от леки удари и надрасквания, както и покриват различни крепежни елементи, за да му придадат по-елегантен завършек.

NEO’s се предлага в два прости и ефектни цвята, които перфектно улавят неговия ненатрапчив, но силен характер: Milky White (млечнобяло) и Midnight Black (среднощно черно). И в двата случая специален цвят Aqua – предназначен да стане подписът на Yamaha EV – се използва като акцент върху капака на батерията и като цвят за 3D логото на NEO’s.

Интегриран захранващ модул на Yamaha (YIPU) – гладък, тих и ефективен

Новите скутери NEO’s се задвижват от последно поколение Yamaha Integrated Power Unit (YIPU), което е разработено въз основа на обширните познания, придобити от компанията по време на разработването на първите електрически скутери, включително Passol и EC-03, през последните три десетилетия.

В основата на тази компактна главина на колелото с директно задвижване е новоразработеният безчетков електродвигател с въздушно охлаждане, който осигурява високи нива на въртящ момент за плавна работа, силно ускорение и изключително тиха работа. Ключова характеристика на това второ поколение YIPU е неговият високоефективен дизайн без редуктор, който значително намалява загубите на мощност в трансмисията, обикновено свързани със зъбни колела и задвижващи ремъци. Друго значително предимство на дизайна с директно задвижване на Yamaha е, че той на практика елиминира механичния шум за изключително тихо движение, за да осигури отпускащо и приятно каране, а с по-малкото движещи се части експлоатационните разходи са сведени до минимум.

Иновативният дизайн на YIPU се дублира като главина на задното колело и включва задната спирачна система, а модулът е монтиран директно към джантата на задното колело. Едностранното люлеещо се рамо съдържа блока за управление на двигателя (MCU), който управлява мощността, а джантата на задното колело може лесно да се отстрани за смяна на гума чрез сваляне на пет болта.

Отстраняем литиевойонен акумулатор Yamaha

Литиевойонният акумулатор с характеристики 50,4 V/19,2 Ah и тегло от само 8 кг, разположен под седалката в центъра на шасито, осигурява висока мощност на задното колело. Разработен и произведен от Yamaha, този акумулатор с висока енергийна плътност осигурява пробег от приблизително 37 км при пълно зареждане, когато е тестван в WMTC Клас 1 в режим STD и температура на акумулатора 25°C.

Доставян с един акумулатор като стандартно оборудване, NEO’s е оборудван с конектор и корпус за допълнителен втори акумулатор, който може да увеличи пробега до приблизително 68 км.

Зареждането може да се извършва с инсталиран на NEO’s акумулатор или когато е изваден за удобно зареждане на закрито. NEO’s се доставя със специално преносимо зарядно устройство за акумулатори, предназначено за включване в домашен контакт, а пълното зареждане отнема около 8 часа.

Интелигентна ефективност на акумулатора и двигателя

Новият NEO’s е проектиран да постигне оптимална ефективност при различни условия на каране и е оборудван с блок за управление на превозното средство (VCU), както и с блок за управление на двигателя (MCU), които са проектирани да извличат пълната производителност от 50,4 V/19,2 Ah литиевойонен акумулатор и електродвигател с директно задвижване.

VCU/MCU контролират кога и как се използва всеки акумулатор. Ако акумулаторът е изтощен, изходната мощност ще бъде автоматично ограничена – обозначено с иконата на костенурка на арматурното табло. Когато е монтиран допълнителен втори акумулатор, системата ще превключи към втория акумулатор или при спиране по време на типично градско каране със спиране и потегляне, или автоматично по време на по-дълго управление без спирания.

Бързо и контролирано ускорение

Комбинацията от високоефективен електродвигател, монтиран в главина с директно задвижване, и литиевойонен акумулатор с висока енергийна плътност 50,4 V/19,2 Ah на Yamaha осигурява голям въртящ момент при всички отвори на дросела за мигновена производителност, заедно с изключително потегляне от място и ускорение при въртене. Със своята трансмисия без съединител и скорости, осигуряваща плавна производителност, лесният за каране NEO’s е изключително ефективен скутер, който е идеално пригоден за градска среда с каране от типа спиране и потегляне.

Yamaha се погрижи допълнително за управляемостта на газта на NEO’s. Реакцията на газта е внимателно проектирана, за да осигури на водача прецизен контрол от място, както и плавно подаване на мощност в условия на бавно каране – без неочаквано ускорение, забавяне или реакция при включване и изключване, типична за някои електрически скутери.

Избираеми режими на каране за различни условия на каране

Водачите на NEO’s могат да избират от два различни режима на каране в зависимост от условията и индивидуалните предпочитания. Режимите се сменят лесно в движение с помощта на превключвателя на дясната ръкохватка на кормилото. Режимът STD осигурява най-високата изходна мощност от 2,06 kW при 40 km/h и е предназначен за обща употреба на типичен път.

Режимът ECO е насочен към намаляване на консумацията на акумулатора и е най-подходящ за по-дълги пътувания, където е желателно постигането на максимален пробег. В режим ECO максималната мощност е намалена до 1,58 kW при 30 km/h, а максималната скорост е ограничена до 35 km/h – докато мощността е намалена в целия диапазон на скоростта, за да се удължи живота на акумулатора за пробег от около 38.5km при пълно зареждане.

Плавна, лесна и тиха градска мобилност

Тъй като много градове ограничават или дори забраняват двигателите с вътрешно горене, преминаването към превозни средства с нулеви емисии набира скорост и пускането на достъпните нови скутери, NEO’s дава на всеки възможност да се възползва от плавния и тих градски транспорт.

Не само липсата на двигател с вътрешно горене с неговия шум при всмукване и изпускане на газовете прави NEO’s толкова тих. Използването на иновативния безчетков електродвигател на Yamaha с директно задвижване, монтиран в главината, елиминира механичния шум, идващ от зъбни предавки, ремъчни задвижвания и вериги, което го прави изключително тих.

Свързаност чрез приложението за смартфон MyRide на Yamaha

Водачите на NEO’s могат да останат свързани, докато карат скутер NEO’s от ново поколение, като изтеглят безплатното приложение MyRide на Yamaha на своя смартфон и го сдвоят с комуникационния контролен модул (CCU) на скутера само с помощта на QR код или VIN номер. Свързаните LCD инструменти разполагат с икони, които показват известия в реално време за входящи повиквания и съобщения от смартфона на потребителя, като гарантират, че всеки потребител на NEO може да поддържа връзка с приятели, семейство и колеги от работа.

Водачите на NEO’s могат също така да споделят своите преживявания при каране с други потребители на Yamaha MyRide, както и да експортират информация за пътуването и да се свързват с други акаунти в MyRiders, за да преглеждат снимки, да сравняват маршрути и да проверяват нови места за посещение.

Освен че позволява свързаност, MyRide също така предоставя на водача на NEO’s достъп до техническа информация и информация за движението, като скорост, ускорение, състояние на акумулатора на скутера, проследяване на маршрута и др. Приложението MyRide показва състоянието на зареждане и потребителят ще може да види нивото на зареждане на основния акумулатор и допълнителния втори акумулатор. Локаторът за паркиране улеснява намирането на скутера, а сигналът за неизправност информира потребителя за всички технически проблеми, които се нуждаят от внимание.

Компактно и лесно за четене LCD приборно табло – безключова система Smart Key

Освен функциите за скоростомер, километраж, пътуване и часовник, компактното ново LCD приборно табло показва нивата на зареждане както на основния, така и на втория допълнителен акумулатор, както и индикатори за STD или ECO режим на каране и икони за връзка с приложение за смартфон, пропуснати повиквания и известия по имейл.

Състоянието на зареждане може да се види на самия акумулатор или на измервателния уред при зареждане на акумулатора, а също така е наличен индикатор за свързано зарядно устройство. Други функции включват икона „костенурка“, когато изходната мощност е ограничена, лампа за проверка на интелигентния ключ и индикатор за готовност за пускане.

NEO’s се свързва с удобство и лекота на използване, а неговата безключова система Smart Key позволява на водача да управлява скутера просто като носи Smart Key в джоба си.

 Удобно, приятно каране и лекота при употреба

Характеризиращ се с естествена и изправена позиция за каране със 795 мм височина на седалката и просторна зона за крака, NEO’s е проектиран да осигури комфортно и отпускащо каране за широк кръг от собственици с различна физика. Поставяйки акумулатора под седалката, а не под стъпенката, дизайнерският екип на Yamaha създава в новите NEO’s голямо пространство за краката, което дава на водачите, били те дребни или едри, свободата да заемат позицията на сядане, която им е най-удобна.

Силното омекотяване на седалката заедно с внимателно проектирания триъгълник кормило/седалка/стъпенка създават ергономично ефективна конфигурация, която осигурява оптимален комфорт при каране, заедно с лесно достигане на краката до земята за уверено потегляне и спиране.

Ново проектирано шаси с висока здравина

Проектантите на Yamaha са разработили изцяло ново шаси за електрическите NEO’s, което се състои от рамка с висока якост, проектирана така, че да побере различни аксесоари, включително багаж, престилка, държач за смартфон и други. Новите вилици KYB разполагат със здрави никелирани вътрешни тръби за повишена устойчивост на корозия, а издръжливата спецификация на NEO’s го прави идеалният пакет за пътуващите в градска среда, които искат проста, надеждна и лесна форма на транспорт.