Yamaha представи новият високотехнологичен приключенски мотоциклет Ténéré 700 World Rally

Новият Ténéré 700 World Rally представлява най-съвършената версия на приключенския мотоциклет за дълги разстояния на Yamaha и може да проследи своето наследство до самото начало на най-трудното състезание в света.

Историята започва през 1979 г., когато Yamaha печели първото в историята рали „Дакар“. Вдъхновена от този успех и окуражена от нарастващия интерес към ралитата на дълги разстояния, компанията започва да разработва машина, която завинаги ще промени света на мотоциклетите. Представен през 1983 г., оригиналният Ténéré е признат за един от най-влиятелните и емблематични мотоциклети на ХХ  век. Оборудван с резервоар за гориво с голям капацитет, здраво шаси и двигател с висок въртящ момент, първият в историята приключенски мотоциклет на Yamaha даде възможност на хиляди мотоциклетисти да отидат на далечни места и да открият нови хоризонти.

Никой друг приключенски мотоциклет не се доближава до чистото състезателно наследство на легендарния Yamaha Ténéré. Той не само даде възможност на цяла нова порода мотоавантюристи да изживеят мечтите си, но и вдъхнови много водачи да се състезават в най-трудните рали състезания в света, които подлагат водача и машината на максимални изпитания.

Годишните кампании на Team Yamaha за „Дакар“ станаха свидетели на невероятни представяния на специалисти в пустинята, сред които главният изпълнителен директор на Yamaha Motor France Жан Клод Оливие – и разбира се, легендата на пустинята Стефан Петерханзел, който спечели шест победи с Yamaha и гарантира, че името му ще остане завинаги в книгите за рекорди. За да отдаде почит на тези състезатели и на машините, които са карали, Yamaha пуска специална версия на Ténéré, която съчетава истинско състезателно наследство със съвременни характеристики.

Ténéré 700 World Rally – първокласният пустинен щурмовак

С емблематичните заводски състезателни цветове, вдъхновени от състезателния мотоциклет на Стефан Петерханзел от рали „Дакар“ 1993 г., новият Ténéré 700 World Rally е най-ексклузивният модел в гамата на Yamaha Adventure за 2023 г., посветена на забележителните постижения на Yamaha в ралитата с редица различни модели Ténéré през последните 40 години.

Спецификацията му за рали включва първокласни системи за окачване KYB с голям ход, както и два 23-литрови резервоара за гориво, монтирани отстрани, ексклузивен титаниев шумозаглушител Akrapovič и специална плоска седалка от 2 части – а освен това има и 5-инчов цветен TFT дисплей с възможност за свързване със смартфон, ABS с превключване в 3 режима и регулируем кормилен демпфер Öhlins.

 Исторически цветове за рали състезания на Yamaha

С новите смели цветове – синьо, флуоресцентно розово и сребристо – от исторически рали състезания, базирани на дизайна, използван на заводския мотоциклет на Стефан Петерханзел през 1993 г., Ténéré 700 World Rally отбелязва историята на Yamaha като победител в рали „Дакар“ и отдава почит на всички героични заводски пилоти, които са участвали в най-трудното състезание в света. Същите цветове ще бъдат използвани от пилотите на Yamaha Алесандро Ботури и Пол Тарес в състезателната им програма през 2023 г., когато те ще тестват до краен предел своите заводски мотоциклети Ténéré.

 Лек сменяем шумозаглушител Akrapovič

Този нов флагмански приключенски мотоциклет е оборудван с редица първокласни компоненти. Ексклузивният шумозаглушител Akrapovič подчертава усещането за висок въртящ момент и характерния рев, издаван от двигателя CP2 с 270-градусов колянов механизъм, и подчертава най-добрите в класа спецификации на тази изключителна машина.

Два 23-литрови резервоара за гориво, монтирани отстрани

Спечелилите рали „Дакар“ мотоциклети на Yamaha са първите, при които компанията използва резервоари за гориво за дълги преходи, така че Ténéré 700 World Rally е оборудван с най-новите 23-литрови резервоари за гориво, разработени за състезания, които осигуряват голяма автономност при пътувания на дълги разстояния.

По-голямата част от горивото е пренесена възможно най-ниско, за да се постигне центриране на тежестта за пъргаво управление, а горната част на резервоарите е разположена по-ниско от стандартния Ténéré за улеснена подвижност на водача.

Предни вилки KYB 43 мм с висока спецификация, ход от 230 мм

Първокласните системи за окачване на Ténéré 700 World Rally са проектирани така, че да предлагат отлични характеристики на управление при продължително каране извън пътя. Оцветените в черно 43-милиметрови предни вилки KYB са с напълно регулируемо предварително натягане на пружината, както и с регулиране на демпферирането на компресията и обратния ход, което позволява на водача да ги настрои според различните натоварвания, терени и скорости. А с хода от 230 мм World Rally е оборудван да се справи и с най-трудния офроуд терен.

Алуминиев заден амортисьор с допълнителна камера, ход от 220 мм

Регулируемата система на задното окачване е съчетана с високотехнологичната предна част и включва алуминиев корпус с качество, съобразено за състезания, и резервоар с допълнителна камера, който осигурява устойчиво поглъщане на вибрациите. Благодарение на специалното свързване и големия ограничител на отскока, амортисьорът на World Rally осигурява ход от 220 мм на задното колело.

Регулируем кормилен демпфер Öhlins

С 18 различни настройки лекият регулируем кормилен демпфер Öhlins осигурява допълнителна увереност и контрол, когато преминаването бъде затруднено, и позволява на водача да извлече максимума от първокласните системи на окачването.

Плоска седалка от 2 части, вдъхновена от ралитата

Благодарение на конструкцията от 2 части, върху вдъхновената от ралитата плоска седалка може да се монтира рамка или багажник, като се премахне задната част. Плоският профил осигурява улеснена подвижност на водача и безпроблемно преместване на тежестта напред/назад, а двойната конструкция от материал в черно и сиво осигурява стабилност, но и комфорт при каране. За допълнителна ексклузивност седалката е снабдена и с логото на World Rally.

 5-инчов цветен TFT дисплей с мобилна връзка и 3 теми

Водачите на Ténéré 700 World Rally могат да избират между три превключваеми стила на екрана – цифров, аналогов или в стил пътни записки, а свързаният 5-инчов цветен TFT дисплей може да бъде свързан със смартфон с безплатното приложение MyRide, което позволява показване на текстови съобщения и известия за входящи повиквания на екрана.

ABS система с превключване с 3 режима

ABS системата с превключване с 3 режима на World Rally дава на водача пълна свобода при избора на начина, по който иска мотоциклетът да се държи върху различни повърхности. Режим 1 е с пълно включване, ABS работи и на двете колела – законово изискване за обществени пътища. Режим 2 е с включено предно колело и изключено задно, което придава допълнителна увереност при рехави чакълести пътища, а режим 3 е с пълно изключване, което осигурява на водача максимален контрол при каране извън пътя.