WRC: Toyota Gazoo Racing представи своя GR Yaris Rally1 със спецификация за 2023 г.

Toyota Gazoo Racing представи новия си автомобил за сезон 2023 в световния рали шампионат, който започва другата седмица в Монте Карло. Японската марка се отправя към началото, като целта е трета поредна шампионска титла при производителите. Тимът представя четири коли в първия кръг.

Yaris е претърпял серия от технически промени, включително подобрения на двигателя, за да се подобри доставянето на мощност и въртящ момент. Най-голямата промяна обаче е много по-видима с отсъствието на въздухозаборници отстрани на автомобила. На новата каросерия на задните калници има ревизиран вход за охлаждане за хибридната система на автомобила.

Toyota също така промени задното крило. Този ход е следствие от актуализациите на  аеродинамиката, направени в края на миналата година.

Към действащия световен шампион Кале Рованпера се присъединяват съотборниците му Елфин Евънс и Себастиен Ожие за първия старт във френските Алпи. Такамото Кацута ще кара четвърта кола, но няма да носи точки при производителите в този случай. Той обаче ще бъде третата кола на отбора, която печели точки на ралита, в които Ожие не участва.

След като стана най-младият WRC шампион при пилоти на 22-годишна възраст, Рованпера тръгва да защити короната си заедно с навигатора Йоне Халтунен. Към тях отново за целия сезон се присъединяват два пъти вицешампионите Елфин Еванс и Скот Мартин.

Осемкратният шампион Себастиен Ожие има непълен сезон от ралита, а  по родните си пътища в Алпите ще годи рекордна девета победа в рали Монте Карло. Той ще продължи да работи с навигатора Винсент Ландай, който седна до него в края на миналата година.

Такамото Кацута ще се сменя за трета кола в отбора с Ожие през сезона. Същевременно ще продължи да трупа опит във всички оставащи ралита. Започва с Монте-Карло, заедно с навигатора Арън Джонстън като част от програмата TGR във WRC Challenge.