WRC: Танак повежда в Мексико

Лидерът в WRC Ойт Танак с Ford поведе в рали Мексико – трети кръг от световния шампионат. Той зарадва феновете, окупирали центъра на град Гуанахуато, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Той даде най-добро време и в двете минавания на първия етап с дължина 1,12 км по улиците на града.

Първите 12 автомобила минаха по етапа в обратен ред. Естонецът Танак беше последен от автомобилите Rally1, но пък днес ще е чистачък в основната част на състезанието.

35-годишният пилот записа 58 секунди първия кръг в своя Ford Puma Hybrid Rally1 – с 0,8 секунди по-бързо от действащия световен шампион Кале Рованпера с Toyota. След това той повтори постижението по-малко от половин час по-късно, като отново надмина финландеца, за да увеличи преднината си до 1,7 секунди.

В първия си пълен сезон с Hyundai, Есапека Лапи завърши на още 0,5 сек. зад Рованпера – 3-и. Финландската двойка бе и с изравни най-добрите времена в шейкдауна.

Съотборникът на Лапи  в Hyundai Тиери Нювил беше 4-и, а последният победител в Мексико Себастиен Ожие завърши първите на пето място зад волана на своята Toyota GR Yaris Rally1.

Съотборникът на Ожие – Елфин Еванс беше на шеста позиция, като бе само с 0,1 сек. пред Дани Сордо с Hyundai.

Двамата дебютанти в Мексико – Пиер-Луи Лубе с Puma и Такамото Кацута с Toyota Yaris завършиха деня съответно на осмо и девето място.

Започвайки извън топ 12, Емил Линдхолм трябваше да изчака, за да мине по трасето. Защитаващият титлата си WRC2 приключи вечерта, завършвайки топ 10. Той беше избрал да кара по-стар модел Škoda Fabia Rally2 evo. Финландецът зае върха на класацията на WRC2, на 1,6 сек. пред Николай Грязин с подобна машина. Гъс Грийнсмит, дебютиращ с Škoda Fabia RS Rally2, допълва челната тройка в основната категория за поддръжка на WRC.