WRC: Танак води в Нова Зеландия след честа смяна на лидерите

Ойт Танак завърши първия истински състезателен ден от рали Нова Зеландия като лидер в класирането. Всъщност естонецът си върна лидерството в последния специален етап, докато Себастиен Ожие се бореше с повредения си заден спойлер. Лидер в класирането този ден бе и Крейг Брийн.

Първите четирима пилоти в класирането в края на деня, бяха събрани само в 7,2 секунди. И това след 158,56 км бясно темпо и екшън на най-дългия етап от тазгодишния шампионат.

Танак започна деня начело със своя Hyundai i20 N и взе малко предимство. Проблемът бе, че силните проливни дъждове измъчваха пилотите по сутрешните чакълести етапи в района на Уайкато.

Когато дъждовните облаци се разнесоха за кратко преди второто минаване на отсечките на Уанга Коуст, Танак бе в неизгодно положение от ранното минаване по трасето и се бореше за сцепление, тъй като повърхността изсъхна и колата стана по-трудна за контролиране.

Той бе изпреварен от звездата на Toyota Gazoo Racing Елфин Евънс, както и колегата на пилота от Уелс Ожие. Французинът, който участва в отделни ралита, се  с възползва от по-задна стартова позиция, за да се изкачи от пето до първо място в генералното класиране. Той изпревари всички с 8,2 секунди, докато караше с меките гума Pirelli.

Влажното време се завърна за последните две отсечки. Ожие си изпати, тъй като  докосна клон на дърво със задната част на своя Yaris. От това се откъсна горната половина на спойлера от колата. Това позволи на Танак да спечели победа и да се върне начело след последния етап за деня. Ожие се бореше с намалена задна аеродинамика. Той  завърши с 6,7 секунди изоставане. Постоянството на Еванс беше възнаградено и той се качи на второ място, като изостана само на две десети (0,2 сек.) от лидера.

Задълженията по отваряне на пътя се отразиха негативно на Кале Рованпера. Звездата на Toyota обаче избегна най-здравия проливен дъжд на 6-ия етап. Финландецът завърши деня само на 0,5 секунди зад Ожие на четвърто място в генералното класиране. Ако не успее да победи Танак през следващите дни, Кале няма да може да подпечата титлата при пилотите тази седмица.

Двама пилоти на Puma от екипа на M-Sport Ford първоначално доминираха. В първите етапи водеше Крейг Брийн, а с Гюс Грийнсмит блокираха първите две места след старта сутринта. Нещата обаче бързо се влошиха, когато Брийн се отпадна, след като се хлъзна в банкета на същия завой, на който излета Колин Макрей през 2002 г.

Грийнсмит остана да защитава честа на британския отбор. Справи се успешно, за да завърши деня на 36,6 секунди назад Рованпера – 5-и.

Сутринта на Тиери Нювил се завъртя два пъти и загуби време. Щастието му се усмихна по-късно. По-меката настройка на окачването, която направиха инженерите, му даде повече увереност в неговия i20 и до края на дена  победителят от рали Акрополис в Гърция, се приближи на 1,8 секунди от Грийнсмит.

Оливър Солберг и Такамото Кацута бяха съответно седми и осми пред лидера на WRC2 Хейдън Падън и частника с Ford Puma Лоренцо Бертели.

Утре състезателите тръгват на север от базата в Окланд за двете минавания  през Кайпара Хилс (15,83 км), Пухой (22,50 км) и Комокорики (5,81 км). Общата дължина е 88,28 км.