WRC: Старата гвардия в отново на бой – Ожие и Льоб водят в Монте Карло

Хибридната ера в световния рали шампионат започна с рали Монте Карло. Първите два етапа бяха нощни, след церемониалния старт пред Казиното. Единият от тях – легендарния Кол дьо Турини.

Ерата може да е нова, но играчите са… стари. Гвардията на бившите френски шампиони отново се вдигна на бой. Доминирането на Себастиан Ожие с Toyota беше и в двата начални специални етапа. Осемкратният световен шампион има договор само за рали „Монте Карло“.

Само на 6,7 сек. след него бе друга „стара пушка“ – Себастиан Льоб, който се завърна във WRC с новия Ford Puma Rally1. Той пък пристигна директно от пустинята, където „ровеше“ в пясъците на рали Дакар. Деветкратният световен шампион кара за екипа на M-Sport и е с нова навигаторка – Изабел Галмиш. Льоб да първи път кара на рали от световния шампионат от Турция през 2020 г. Трети в класирането е вицешампиона от 2021 г. Елфин Еванс с Toyota. Той е на 11,2 сек. от Ожие.

Сериозно е настъплението на пилотите на M-Sport. Французинът Адриан Фурмо – на 17,9 сек. и Гъс Грийнсмит – на 21,9  сек. Двамата поднесоха приятна изненада в началото на Старата госпожа с Ford Puma.

Само 7 десети не стигнаха на четвъртия пилот на Puma Крейг Брийн да оформи пакета на Синия овал. Той остана 7-и, а между него и Грийнсмит се вклини пилотът на Hyundai Тиери Нювил. Белгиецът е на 28,5 сек. от лидера, а Брийн – на 29,2.

Отт Танак с другия Hyundai i20 N Rally1 стана 8-и като имаше проблеми с двигателя и хидравликата. Девети е Такамото Кацута с Toyota, топ 10 оформи новият пилот в екипа на Hyundai Оливер Солберг. Той се завъртя на един завой на Турини и загуби време.

Днес има шест етапа, като три се карат по два пъти.