WRC: Рованпера се прицели в победата, след тежък и драматичен ден в Гърция

Кале Рованпера е на път да спечели забележителна победа в гръцкото рали Акрополис. Това стана възможно, след като в бруталния предпоследен етап днес  принуди останалите претенденти – Тиери Ньовил и Себастиен Ожие да вдигнат бели флагове и да се оттеглят.

Яростната битка сутринта се превърна във въпрос на оцеляване този следобед. Жегата и тежките пътища, осеяни с камъни, взеха тежка жертва в 10-тия кръг от WRC.

Ньовил водеше с 10,9 секунди, когато удари дупка и разби предното дясно окачване на своя Hyundai i20 N на първия етап от следобедната врътка. Той изоставаше от лидера в шампионата Рованпера с 36 точки. Неговото отпадане остави Себастиен Ожие да контролира нещата. Французинът обаче влезе във финалния етап Елефтерохори с 12,4 секунди пред съотборника си Рованпера. Ожие удари камък, който разби задното ляво окачване на неговата Toyota GR Yaris. Той се оттегли на последния преход, докато Рованпера се изкаче на върха.

22-годишният състезател ще започне финалния етап с преднина от повече от две минути пред Дани Сордо от Hyundai Motorsport. Победата в неделя щеше да го приближи една стъпка по-близо до спечелването на две последователни световни титли.

„Днес се случиха много неща на фронта“, каза леко шокиран Рованпера. „Беше хубава битка, разбира се, но не беше най-лесната за натиск на Себ. Трябваше да мислим за шампионската титла. Мисля, че имахме добър ден, бяхме бързи, но също така запазихме колата цяла”, добави той.

Имаше драми в цялата колона. Най-близкият претендент за шампионата на Рованпера – Елфин Еванс забави ход до финала на 9-ата отсечка в режим EV, когато неговата Toyota започна да прегрява. След като падна до пето място, уелсецът се върна обратно в подреждането. Но бе свален на 3-о място от Дани Сордо в последния етап.

Сордо беше завършил в петък на 7-о място, но се промъкна нагоре, докато хората около него се затрудняваха и 4,1 секунди разделиха двойката на подиума в края.

Въпреки че имаше 3 минути и 40 секунди наказание за време за закъснение от зоната за монтаж на гуми в петък, пилотът на M-Sport Ford Puma Ойт Танак се наслади на чисто състезание в сравнение със съперниците си и се изкачи от 9-о на 4-о  място. Той изпревари петия и шестия – съответно Есапека Лапи и Такамото Кацута.

Повреда в трансмисията остави Hyundai на лапи само със задно задвижване, докато натовареното преминаване на Каротес 2 бе причина Кацута да спира два пъти, за да смени колелата на своя GR Yaris.

Състезателите на WRC2 са останалата част от класацията. Норвежецът Андреас Микелсен беше този, който поведе категорията за подкрепа след зашеметяващо завръщане с Škoda Fabia RS Rally2. Гюс Грийнсмит беше осми, докато Йохан Росел и Грегоар Мюнстер завършиха топ 10.

Утре са финалните етапи от 42,37 км северозападно от Ламия. Състезанието започва с класическата отсечка Тарзан. Двойното минаване на Грамени допълват изпитанието, а последното е Пауърстейджа, където се дават бонус точки.

Снимки WRC