WRC: Рованпера печели в Португалия и се връща на върха

Кале Рованпрера се изкачи до върха в класирането на Световния рали шампионат с доминираща победа в рали „Португалия“. Това е втори пореден триумф на финландеца на състезанието в Матосинтош.

Рованпера не бе стъпвал на върха на подиума след като взе титлата си в Нова Зеландия миналия сезон, сега може да се похвали със 17 точки преднина пред Ойт Танак след пет ралита от общо 13 този сезон.

Рованпера пое контрол над ралито, когато Танак скъса колелото в петък следобед. Взе малка преднина от 10,7 секунди до края на етапа.

Неудържим в събота, пилотът на Toyota GR Yaris отприщи майсторска демонстрация от пет етапни победи и увеличи разликата до сериозните 57,5 ​​секунди, преди безпроблемно да преодолее неделния финал от четири етапа на 54,7 секунди пред втория Дани Сордо.

Есапека Лапи вкара два автомобила i20 N в топ 3, като взе втория си подиум. Резултатът му помогна на Hyundai да остане в рамките на 32 точки от водещия в шампионата производител Toyota Gazoo Racing.

Тиери Ньовил започна деня на трето място, но счупен турбокомпресор остави неговия Hyundai без мощност. Времето изтичаше, докато той се влачеше по заключителните етапи, като позволи на Танак от  M-Sport Ford Puma, да спечели четвърто място. Белгиецът, разочарован се задоволи с пето място.

Имаше вълнуващ завършек на битката WRC2, тъй като Гюс Грийнсмит взе победата само с 1,2 сек. от съперника си с Škoda Fabia Оливър Солберг. Последният водеше с 35,4 секунди, преди да получи една минута наказание.

Андреас Микелсен, Йохан Росел и Теему Сунинен – ​​също участващи във WRC2 – допълниха класацията  до 10-о място.

Състезателите са изправени пред още горещо време и чакълени и прашни пътища, тъй като WRC се премества на средиземноморския остров Сардиния следващия месец. Рали Италия Сардиния е в Олбия от 1 до 4 юни.