WRC: Рованпера неудържим в Португалия

Само четири етапа делят Кале Рованпера от първата му победа за 2023 г. Финландецът разби своите съперници във втория ден от рали “Португалия”. Звездата  на екипа на Toyota с GR Yaris бе неудържим. Той направи невероятен ден, като постигна пет победи от седемте изтощителни скоростни отсечкина чакъла и прахоляка. Това, което започна като скромна преднина от 10,7 сек. тази сутрин, се трансформира в огромно предимство от почти една минута до края на предпоследния ден.

Рованпера стартира атаката си от самото начало, като  учетвори преднината си преди сервизния парк в средата на деня. Той нанесе допълнителни удари, когато класическите пътища на Виейра до Миньо и Амаранте бяха повторени след сервиза. Така увеличи още повече разликата в прашните условия, напомнящи на рали Сафари в Кения.

22-годишният пилот, който все още не е печелил рали през този сезон, влиза във финала в неделя с 57,5 ​​секунди пред Дани Сордо от Hyundai Motorsport. Сордо кара в третия си старт за сезона, бързо насочи вниманието си към преследваните автомобили i20 N на съотборниците си Есапека Лапи и Тиери Ньовил.

Лапи се приближи до испанеца в началото на деня, като се изкачи от пето до трето място при първото преминаване на Виейра до Миньо. Темпото на финландеца обаче изчезна в следобедните етапи и той беше изпреварен от Ньовил, който финишира само на 2,3 секунди пред него и на 11,1 секунди зад Сордо.

Пиер-Луи Лубе отпадна близо до финала на Амаранте 1, когато силен удар повреди кормилното управление на неговия Ford Puma. Това позволи на съотборника му от M-Sport Ford Ойт Танак да спечели петото място в генералното класиране. Естонецът загуби време с повреда на колелото в петък и изостава с 2:21,8 минути от лидера.

Автомобилите на WRC2 запълниха останалата част от класацията, оглавявана от лидера Оливър Солберг с Škoda Fabia RS Rally2. Гъс Грийнсмит, Йохан Росел, Андреас Микелсен и Теему Сунинен допълниха топ 10.

Неделният финал е изцяло за необикновения етап Фафе с неговия голям скок преди финала и неговите тълпи около пътя. Четири четири специални етапа,  струпани около града, с общо 55,42 км очакват пилотите. Последтният е пауърстейджа във Фафе, който предлага жизненоважните бонус точки.