WRC: Рованпера и Танак отпадат от рали Швеция, води Кацута

Световният шампион Кале Рованпера и Ойт Танак не успяха да завършат първата обиколка обиколката тази сутрин в  рали Швеция. Такамото Кацута излезе начело в класирането=

Рованпера водеше в Швеция, след като спечели първите два етапа. Той обаче спря на на 12,6 км в 4-ия етап – Флода 1, преди да отбие от пътя. Причината – грешка,д която се удари в купчина сняг край пътя с неговата Toyota GR Yaris Rally1.   

Ойт Танак също имаше свои собствени проблеми. Той имаше щети по колата, когато се завъртя на 18,5 км и завърши в снежна преспа край пътя и повреди радиатора на неговия i20 N. Той успя да върне своя Hyundai i20 N Rally1 на трасето. С навигатора си Мартин Ярвеоя огледаха колата и продължиха в режим EV, преди да спрат на етапа. 

Започвайки деня като втори, Кацута излезе с преднина от 11.4 сек. пред Есапека Лапи от Hyundai след изпълнен с драматизъм четвърти скоростен етап.  Рованпера се завърна в WRC в частична програма за Toyota, стана жертва на снежна преспа. Неговият съперник Танак претърпя подобна съдба, която повреди радиатора на неговия Hyundai.

Инцидентите издигнаха Елфин Еванс от Toyota до трета позиция (+13,3 сек.) пред Адриен Фурмо от M-Sport Ford (+18,7 сек.), а Тиери Нювил от Hyundai, който отваря пътя, беше пети (+40,5 сек.).

Оливър Солберг поведе в клас WRC2 и е на 6-о място на 1:09,2. Руснакът с български лиценз и паспорт Николай Грязин със Citroen C3 e 11-и на 1:48,3 от Кацута и на 3 сек. от 10-ия – Мико Хейкила с Toyota. 

В допълнение към драмите, Грегоар Мюнстер спука гума, което струва на пилота на M-Sport четири минути за смяна. Лапи също направи контакт със снежна купчина, но успя да избегне загубата на 10,5 сек. Финландецът беше четвърти най-бърз след Евънс и Фурмо. Тези три етапа с второ преминаване  на спринта в Умеа ще завърши деня.