WRC: Рованпера докосва триумфа в кенийското Сафари

Кале Рованпера направи значителна стъпка към постигането на втората си победа в Сафари Рали Кения. Той нямаше проблемите, струпали се върху главите на колегите му от WRC дългия съботен д на състезанието.

Това беше най-наситения със събития ден от този сезон на WRC досега. Той беше белязан от променливи условия, вариращи от сухи и прашни до мокри и кални пътища. Рованпера беше една от малкото звезди, които се насладиха на чисто и безпроблемно каране. Той увеличи преднината си до впечатляващите 2:08.2.

Топ пилотите, включително Тиери Ньовил, Елфин Евънс и Такамото Кацута, бяха изправени пред значителни проблеми.  Разлика от вчера, където доминираше във всеки един етап, Рованпера прие по-консервативен подход по съботните отсечки по пътищата, близо до езерото Елментейта, разположено на юг от базата на ралито Найваша.

Първоначално той оглавяваше класирането пред съотборниците си в Toyota GR Yaris Еванс и Кацута. Двамата изостанаха, след о спукаха гуми на сутрешните минавания. Евънс стана от 2-и – 5-и, след като се наложи да сменя колело на 12,7 км от началото на 29,32-километровия Сойсамбу. Кацута имаше същите проблеми по-късно.

Така Тиери Ньовил  се очерта като най-близката заплаха за Rovanperä, но неговото предизвикателство беше краткотрайно. Неговият Hyundai i20 N имаше проблем с горивната система по време на следобедния първи етап в Сойсамбу2.  Ньовил загуби доста време с проблема през оставащите два етапа. Това отвори вратата за Кацута да си върне второто място пред пилота на M-Sport Ford Puma Адриен Фурмо.

Днес почти всички топ пилоти спечелиха по един етап – Рованпера, Ньовил, Евънс и Ойт Танак. Само Кацута бе най-бърз в два.

Съботното класиране на Рованпера ще му донесе 18 точки, при условие че завърши неделните етапи. Кацута ще получи 15, докато Фурмо, който завърши на 3:13.3 мин. от водача, получава 13.

Фурмо оцеля след разслояване на предна лява гума във финалния етап. Сега е на път да осигури второто си класиране в челната тройка в  последователни ралита, след първия си подиум в Швеция. Той поведе на четвъртия Еванс, който имаше общо четири спуквания на гуми, с повече от две минути. Видимо разстроеният Ньовил завърши челната петица с повече от 11 минути изоставане от водещото темпо. Той е пред водачите на WRC2 Гюс Грийнсмит и Оливър Солберг зад него.

Каетан Каетанович беше осми пред Джордан Сердерис и 10-ия Ойт Танак. Танак рестартира след отпадането си в петък, но се сблъска с допълнителни проблеми. Те бяха разхлабен щифт на капака, неправилно функциониращ интерком и прекомерен прах в неговия Hyundai. Но остава на близка дистанция от двамата пилоти пред него.

Финалът в неделя включва три етапа. Всеки се минава  два пъти, покриващи двете страни на езерото Найваша.