WRC: Рованпера води на Брийн с 8,5 сек. в рали Естония

20-годишният пилот на Toyota Yaris Кале Рованпера води след първия ден на рали Естония – 7-и кръг от световния шампионат. Само на 8,5 сек. след него е ирландецът Крейг Брийн с Hyundai i20. Трети на 53,4 сек. е съотборникът на Брийн – Тиери Нювил.

Рованпера нанесе съкрушителен удар в първия ден. От изминалите досега 9 етапа, той спечели 7. Само първия за деня взе От Танак с Hyundai i20, но той отпадна на 4-ия етап заради спукани гуми. Другата отсечка, която се изплъзна от лапите на Кале бе 8-ата – Калепа 2, спечелена от Брийн. Рованпера се чувства като у дома си на бързите чакълести специални етапи със своята Toyota Yaris, въпреки че преднината му е крехка. На повечето от спечелените от него отсечки Брийн бе втори. Кале пък бе на второ място на спечелената от ирландеца скоростна.

Рованпера използва меки гуми, като това се оказа печелившо заради горещото време и нетипичните за Естония жеги от 30 ° C. Облекчението на Рованпера, а и на останалите пилоти дойде след като Танак спря заради спукани гуми.

Лидерът на шампионата Себастиен Ожие беше най-добрият от останалите. Той бе на 3-о място до първия сервиз. След това обаче бе изместен от Нювил, който завърши на 6 секунди пред него. Ожие е 4-и, на 59,4 сек. Пети се движи съотборникът му Елфин Евънс, който имаше проблеми на сутрешното минаване на Канепи със спуканата си гума. Той се движи на 5-а позиция,  но изостава на 1:15,1 мин. Шести излезе Теему Сунинен с Ford Fiesta WRC. Той успя да изпревари Пиер-Луи Лубе с 6,6 сек. и да го измести от 6-ото място.

Топ 10 допълват три коли Skoda Fabia Evo. 7-и е Алексей Луканюк, който води в WRC3. Зад него са Андреас Микелсен – лидер в WRC3 и Емил Линдхолм.