WRC: Ожие печели мокрия шейкдаун в Испания

Себастиен Ожие спечели шейкдауна на рали RACC – Испания тази сутрин. Автомобилите на Toyota Gazoo Racing заеха първите две позиции.

Дъждовете накараха отборите да играят хазарт с гумите по 4,21-километровото трасе на легендарната Кол де ла Тейксета в Салоу    Затова отборът бе единственият, който първи постави на колите си гуми P Zero от меката смес.

Ожие направи най-доброто от представянето на гумите си на мокро време, изпреварвайки Такамото Кацута само с девет десети от секундата в своя трети и последен манш.  Победата тук в този предпоследен кръг би отбелязала първия триумф на Ожие в ерата Rally1, което е петото му участие по време на частна кампания за японския отбор.

Изглеждаше, че класирането ще бъде Toyota 1-2-3-4. Но докато отборите се бореха с гуми с твърда смес, четворката GR Yaris в челото така и не се осъществи.

Пиер-Луи Лубе премина към меката смес на гумите в края на сесията, за да стане 3-и.  Звездата на Ford Puma беше само с 1,2 секунди по-бавен от Ожие. и подобри времето на пилотите на Yaris – шампионат Кале Рованпера и Елфин Еванс,  които завършиха 4-и и 5-и с едно десета разлика едни от друг.

Гъс Грийнсмит възприе подобен подход към колегата си от M-Sport и се промъкна на шесто място. Той беше последван от колегите си с Ford Адриен Фурмо и Крейг Брийн.