WRC: Ожие на „седмото небе“ в Мексико

Себастиен Ожие постави още един рекорд в WRC. Той спечели впечатляващата 7-а победа в рали Мексико.

Французинът  се почувства на „седмото небе“ след успеха си. Той спечели второ състезание от три, при това има непълен сезон през 2023 г. Така той поведе в класирането след рекордна седма победа в Северна Америка. Така той се конкурира достойно със стария си враг Себастиен Льоб.

Със значително предимство от 35,8 секунди в последния ден, това бе сравнително лесна победа за пилота на Toyota Gazoo Racing. Той преодоля последните четири скоростни отсечки с изключителна мъжественост и събра максимални бонус точки от Wolf Power Stage. Ожие  финишира на 27,5 секунди пред Тиери Нюовил на ралито, в което направи своя дебют в WRC на FIA през 2008 г.

Упоритият дух на Нювил зад волана на неговия Hyundai i20 N остави без дъх феновете. Той се бореше безмилостно със съотборника на Ожие Елфин Еванс. След като започна деня с 5,3 секунди изоставане, Нювил се приближи до уелсеца, който беше възпрепятстван от огънатносач на окачването.

Упоритостта на белгиеца се отплати, тъй като той изпревари съперника си във финала, заемайки второ място в общото класиране само с четири десети от секундата.

Кале Рованпера се бореше да се справи с темпото на водещото трио и се задоволи със самотно четвърто място със своята Toyota. Защитаващият титлата си финландец продължи да се отдалечава от Дани Сордо от Hyundai, който финишира повече от минута назад на пето място.

Неравният чакълест терен по етапите се отрази на няколко от водещите екипажи на Rally1. Така Гъс Грийнсмит да завърши на страхотното 6-о място в генералното класиране в неговата WRC2-спецификация Škoda Fabia RS Rally2. Зад него бяха други претенденти в категорията за подкрепа Емил Линдхолм и Оливер Солберг – 7-и и 8-и.

Деветото място в генералното класиране беше най-доброто, което Ойт Танак можеше да очаква след проблема с турбокомпресора. Заради него той загуби повече от 14 минути със своя M-Sport Ford Puma в петък сутринта. Звездата от WRC2 Кайетан Кайетанович оформи топ 10.

WRC се завръща на асфалта за рали Хърватия следващия месец – от 20 до 23 април. Центъра на ралито е столицата Загреб.