WRC: Ожие е лидер след първия ден в Испания

Себастиен Ожие е лидер след първия ден на рали RACC – Испания. Французинът води с 4,8 сек. и удържа на натиска на своя колега от  Toyota Gazoo Racing Кале Рованпера. Така осемкратния  световен шампион (от 2013 до 2021 г.) води битка с новия носител на короната за 2022 г. Кали Рованпера, за да задържи крехката преднина. Двамата си размениха по две победи в асфалтовите осем отсечки днес на хълмовете на Коста Дорада.

Рованпера отначало поведе след два етапа. После отстъпи първото място в Лас Гаригес Алтес 1, след като отстъпи 8,2 сек. на партньора си с GR Yaris, докато се бореше с недозавиването.

Ожие пък предаде позицията си на Тиери Ньовил от Hyundai Motorsport малко преди средата на деня. Той обаче отново пое лидерството веднага след излизането на пилотите от сервизния парк.

Рованпера поде атака и спечели две последователни етапни победи на 6-и и 7-и етап. Французинът отговори на финала, като изпревари 21-годишния световен шампион с 1,2 секунди. Така завърши деня с 4,8 секунди преднина.

Ньовил, който е два пъти победител в Испания, сведе глава. Той завърши 3-и на 7,7 секунди след Рованпера. Липсваше му скорост и изобщо не можа да застраши водещата двойка в следобедните отсечки. Той непрекъснато се опасяваше, че неговият Hyundai i20 N ще се пързаля в завоите и не можеше да натисне максимално.

Съотборникът на Нювил – Ойт Тенак завърши със 7,5 сек. по-назад на 4-о място в генералното класиране пред съотборника си Дани Сордо. И за двамата беше труден ден. Танак беше принуден да преодолее грешките на хибридния агрегат и скъсания ремък на алтернатора. Сордо пък спука предната си лява гума на 7-ата отсечка.

Сордо не беше единственият, който претърпя драма с гумите. Елфин Евънс си изпати по същата причина на същото място. Той удари точно същата скала, както и съотборника на уелсеца в Toyota Такамото Кацута. Двамата завършиха съответно на шесто и осмо място, разделени от пилота на M-Sport Ford Puma на Крейг Брийн.

Адриен Фурмо направи разумен старт на първото си участие в WRC от август и изостана от Кацута само с 2,7 секунди в края на деня. Гъс Грийнсмит, също с Puma, завърши топ в 10 с още 7,5 секунди изоставане.

Екипите познават съботния маршрут. Непромененият Савала (13,93 км) и най-дългият етап от ралито Ел Монтмел  (24,18 км) са в сандвича Керол – Лес Поблес (20,19 км), който започва с нова отсечка от 3 км. Сервиза в Порт Авентруа в Салоу разделя сутрешните и следобедните отсечки.