WRC: Нювил води след първия ден в Хърватия

Тиери Нювил води след първия ден на рали Хърватия – първото асфалтово рали от WRC. Пилотът на Hyundai i20 N беше лидер през целия петъчен коварен начален етап, въпреки че спечели само една скоростна отсечка.

Последователността на Нювил беше това, което излезе на преден план, когато калните асфалтови пътища по хълмовете западно от столицата Загреб изпробваха силата на водещите екипажи. Белгиецът завърши изтощителния ден само на 5,7 секунди от втория претендент Елфин Еванс с Toyota.

Нюовил не беше доволен от сутрешната настройка на колата си, но се насочи към лидерството след втората отсечка, когато лидерът в шампионата Себастиен Ожие, победител в първия специален етап, загуби минута и половина, извършвайки смяна на колела по средата на отсечката на своята Toyota GR Yaris .

Белгиецът остана начело през целия следобед, въпреки че Еванс, който караше другата Toyota, намали разликата наполовина, тъй като разпръснатите дъждовни облаци надвиснаха над етапите. И двамата пилоти се спряха на смесена комбинация от твърди и меки гуми Pirelli, което се оказа правилният избор.

Един пилот, за когото хазартните игри с гуми не се изплатиха, беше Ойт Танак. Естонецът монтира гума за мокро време върху своя M-Sport Ford Puma за Стойдрага – Хартие Hartje 2, но условията останаха предимно сухи и той изостана от Есапека Лапи след загуба от 17.0 сек.

Танак отговори в предпоследния етап, като измести пилота на Hyundai, за да си върне трето място в генералното класиране. Той е на 3,4 секунди пред съперника си и на 24,3 секунди от Еванс. Междувременно Ожие храбро се пребори обратно за 5-ото място като стопи 50,3 сек изоставане.

Такамото Кацута изпревари Пиер-Луи Луби във финалния етап и зае шесто място, докато Кале Рованпера остана осми в общото класиране. Младата звезда с Yaris спечели миналогодишното рали, но в момента изостава от лидерите с повече от две минути, след като също спря, за да смени колело. И то на същото място като съотборника си Ожие.

Лидерът на WRC2 Йохан Росел беше девети и имаше значителна преднина от 29,9 сек. пред Николай Грязин, втори в категорията.

Съботният втори етап е с подобен формат с четири етапа, карани сутрин и следобед, с обща дължина 116,60 км.