WRC: Ньовил засенчва Ожие в първия ден на Акрополис

Тиери Ньовил задържа развилнелия се Себастиен Ожие на дистанция и води след първия ден на рали Акрополис в Гърция. Той дори преодоля техническа драма.Само 2,8 секунди разделят дуета след първия пълен състезателен ден на легендарното 70-то издание на Акрополис. Въпреки че спечели само един от петте изтощителни изпитания на жестокия гръцки чакъл, Ньовил водеше от началото до края.

Пилотът на Hyundai i20 N изпревари пилота, наложил темпото от първия специален етап Кале Рованпера. Ньовил бе най-бърз на откриващия Лутраки и дръпна 7,4 секунди пред съперника си от Toyota – Себастиен Ожие, влизайки във финалния етап в Елатия. Упоритата му работа беше напразна, тъй като механичен проблем в трансмисията, го тормозеше през целия пробег от 28,32 км.

„Задният диференциал се плъзгаше през цялото време и не можех да пусна пълна газ за първа, втора и трета предавка“, обясни Ньовил. „Постоянно губех време и не можех да завъртя колата на газ, така че се борех много. Беше стресиращо, защото беше предизвикателен етап. От първия километър чух шума от задния диференциал и се притеснявах, че не мога да стигна до края, но успяхме.“

Ожие, който се завърна в шампионата за първи път от юни, беше готов да открадне преднината в края, но успя да си върне само 5,0 секунди. Той пострада, след като ниско висящи клони на дървета откъснаха задното крило на неговия GR Yaris. Той вярва, че стратегията за гумите ще бъде ключова в съботния етап, който може да се похвали с над 140 състезателни километра.

Рованпера постигна една етапна победа, докато ралито тръгна след зрелищния старт в четвъртък в Атина. Отваряйки пътя, той беше възпрепятстван от камъни на изсъхналата повърхност и изостана от колегата си Ожие с 25,5 секунди в края.

Само на 5,5 секунди изостава Елфин Еванс, който се бореше да окаже съпротива. Ралито е решаващо в опита му да преследва лидера в шампионата Рованпера. Спукана гума във втората отсечка причини малка загуба на време на уелсеца. И той, подобно на съотборника си Ожие, също загуби задно крило във финалния етап.

Еванс изпревари Есапека Лапи в Елатия, за да спечели четвърто място в генералното класиране с 1,1 секунди. Лапи беше принуден да е предпазлив, след като имаше теч на вода на своя Hyundai през по-голямата част от следобеда.

Изоставане във финалния етап имаше и Дани Сордо със своя i20 N, който се срина от пето на седмо място. Разочарованието на испанеца беше нищо в сравнение с тези на Ойт Танак, който остана девети зад Николай Грязин с M-Sport Ford Puma.

Танак напусна зоната за монтиране на средните гуми с 22 минути закъснение, след като поправи техническа повреда. Той получи наказание от 3 минути 40 секунди. Проблемът бе подобен на този, който изключи колегата му Пиер-Луи Лубе, който се оттегли преди първия етап за деня, позовавайки се на „проблеми с температурата“. Въпреки това естонецът спечели два специални етапа.

Йохан Росел оглави класацията на WRC2 и завърши топ 10 със Citroën C3 Rally2. Французинът наследи позицията късно през деня, след като Адриен Фурмо, предишен лидер в категорията, спря да смени колело.