WRC: Льоб очаква “сложно” завръщане в кенийското Сафари

Деветкратният световен шампион Себастиен Льоб твърди, че липсата на опит в обновеното рали Сафари, което стартира в четвъртък, ще направи дългоочакваното му завръщане в емблематичното състезание „сложно“.  Льоб ще се присъедини отново към M-Sport в Кения, за да отбележи третия старт от частичната си WRC кампания с отбора на Ford.

Освен това Льоб ще се състезава в ралито Сафари за втори път в кариерата си. Той направи своя дебют в състезанието преди 20 години, когато караше за Citroen през 2002 г.

Това рали спечели Колин Макрей с Ford, което беше последната победа на шотландеца в WRC в кариерата му и последното рали Сафари, преди връщането му в календара миналата година. Дългогодишният съперник на Льоб – Себастиен Ожие спечели преди 12 месеца. Той също се връща, за да защити короната си тази година, зад волана на Toyota.

Ралито ще бъде изцяло ново предизвикателство за Льоб, който никога не се е състезавал в обновените изтощителни високоскоростни чакълени етапи на Сафари. В допълнение към всичко, на отборите от WRC е забранено да тестват в региона преди ралито.

Льоб се отправя към Кения със знанието, че неговият Ford Puma се представя добре на такива черни пътища и чакъл, след разочароващото рали в Португалия през май. Тогава французинът отпадна като лидер в състезанието.

Льоб казва: „Беше приятно да бъда конкурентоспособен в Португалия. Усещането в колата беше добро, което е окуражаващо, Кения е нещо много различно, но е по-добре да знаем, че сме били бързи в Португалия.

Не познавам днешната Кения. Всичко, което видях, е коловози, е груби черни пътища с големи камъни. Така че спукването на гуми може да бъде проблем. Кения е невероятна! Това е рали, в което имам най-много спомени с дивата природа навсякъде.

Знам, че ралито е много различно от това, когато за последно се състезавах в WRC. Разликата за мен в сравнение с другите ралита, на които съм участвал тази година, е, че нямам опит с етапите в Кения. Никога не съм ги минавал преди. Така че ще бъде сложно.“

Екипът на Льоб – M-Sport записа най-доброто си отборно представяне в Кения миналата година, когато Гъс Грийнсмит и Адриен Формо завършиха четвърти и пети.