WRC: Лапи води с 5,3 сек. пред Ожие в Мексико

Есапекка Лапи запази хладнокръвие в парещата жега на рали Мексико, като отблъсна атаките на шесткратния победител в надпреварата Себастиен Ожие по време на драматичния петъчен етап.

Въпреки че няколко от водещите екипажи в WRC се сблъскаха с проблеми на изтощителните макадамови етапи в планините около Леон, Лапи се измъкна от драмата, за да изпревари Ожие в първия кръг по  чакъл за сезона.

Пилотът на Hyundai i20 N атакува от самото начало, за да грабне първото място още сутринта. Но Ожие, който по ирония на съдбата се разменяше в участията си  с Лапи в Toyota Gazoo Racing миналия сезон, остана по петите му. Двамата си разменяха етапните победи през по-голямата част от деня.

Впечатляващото представяне на Лапи през втората половина на следобедните етапи обаче беше това, което направи разликата от 5,3 сек. в края. Последователните победи на етапите в Лас Минас и Лас Дунас дадоха на финландеца така необходимото пространство за глътка въздух. Ожие стопи известни секунди в супер специалния Дистрито Леон, за да се стигне до споменатата разлика.

Елфин Еванс зае последното 3-о място на временния подиум, финиширайки на 24,8 сек. зад своя съотборник в Toyota GR Yaris Ожие. С температури около 30°C и надморска височина от над 2750 метра, това беше тежък ден както за екипажите, така и за колите. Атаките на уелсеца бяха ограничени до липса на сцепление на някои от етапите.

Тиери Нювил беше възпрепятстван от повреда на хибридния агрегат сутринта, последван от блокиран заден десен амортисьор и повредена полуоска следобед. Той продължи, независимо от това, като достигна на 9,7 секунди от подиума със своя Hyundai.

Стартирайки втори на пътя, защитаващият титлата си Кале Рованпера беше сериозно засегнат от тежките условия. Пилотът на Yaris губеше време на почти всяка отсечка и завърши деня на 19,9 секунди по-назад от Нюовил.

Междувременно Дани Сордо изгуби около минута, когато „накуцваше“ с 7-ата отсечка с повреда на задната лява гума на своя Hyundai. Той пропадна от 4-о, на 6-о място в общота класиране.

Лидерът в шампионата Ойт Танак изостана с повече от 14 минути от лидерството, след като още сутринта имаше повреда на турбокомпресора. Денят бе катастрофален за естонския пилот на M-Sport Ford, тъй като Пиер-Луи Лубе и Джордан Сердеридис спряха със своите Puma в първия етап.

Беди сполетяха и рожденика Такамото Кацута, който загуби контрол над своя Yaris във високоскоростен участък на 5-ата отсечка и се претърколи по стръмен насип.

Лидерът на WRC2 Гъс Грийнсмит беше седми пред претендентите в категорията Адриен Фурмо и Емил Линдхолм, докато Кайетан Каетанович завърши топ 10.

Вторият ден е най-дългият от ралито и включва още девет специални етапа с обща дължина 126,52 км.