WRC: Кале Рованпера спечели доминираща победа в рали Сафари

Кале Рованпера  стана двукратен победител в Сафари Рали Кения. Той сложи край на изтощителното африканско състезание с победа от 1:37.8 , като излезе начело в  петък сутринта и не изпусна лидерството до финала. В най-тежкия кръг от Световния рали шампионат на FIA досега през този сезон, прецизният баланс между скорост и зрялост на Рованпера като пилот му осигури неговата 12-та победа в кариерата.

Финландецът с навигатор Йоне Халтунен, натрупа преднина от почти една минута, след като спечели всички осеяни с камъни етапи около езерото Найваша в петък. След което се опази от грешки и аварии в събота,  за да завърши с две минути преднина.  Преследвачите му пък се  натъкнаха на механични проблеми и на спукани гуми. Тази разлика позволи на двукратния шампион на WRC да кара за финал в неделния финален етап без излишни рискове. Днешният етап завърши сред зашеметяваща природа на Hell’s Gate (Входа към ада) с присъствието на кенийския президент Уилям Руто.

Такамото Кацута завърши втори с Toyota GR Yaris, като така марката зае първи второ място. Японската марка увеличи лидерството в шампионата на производителите до четири точки пред Hyundai Motorsport, докато топ  пилотът на M-Sport Ford Puma Адриен Фурмо записа втория си пореден подиум с 47,3 секунди зад японеца.

Елфин Еванс завърши петък в битка за подиум, но тежката събота, в която уелсецът спря два пъти, за да извърши смени на колелото отстрани на етапа, означаваше, че той завърши с повече от четири минути назад от съотборника си Рованпера на четвърто място в общото класиране. Той остава втори в шампионата при пилотите след лидера Тиери Ньовил, който  изоставаше с почти шест минути на пето място.

Ньовил сега води пред Евънс с шест точки, но претърпя трудна седмица на борда на своя Hyundai i20 N. Проблемите с налягането на горивото в събота костваха на белгиеца няколко минути, а повредата на окачването в неделя, причинена от камък на състезателната линия, добави още към пасива му.   Неговите колеги Есапекка Лапи и Ойт Танак се справиха по-зле.

Проблемите на Лапи включваха две счупени скоростни кутии. Танак успя да се изкачи само до осмо място зад състезателите на WRC2 Гюс Грийнсмит и Оливър Солберг. Той счупи окачване в петък. Топ 10, на 9-о място завърши джентълменът и частен пилот Джордан Сердеридис с Puma и звездата на Škoda Fabia Rally2 Каетан Каетанович.

След прахоляка в Кения, WRC се завръща на асфалта в рали Хърватия следващия месец от 18 до 21 април. Състезанието е с център в столицата Загреб.

Снимки WRC