WRC е може да се завърне с кръг в Близкия изток през 2025 г

Световният рали шампионат може да се завърне в Близкият изток догодина. Това уверяват оргатнизаторите на шампионата. Завръщането в Близкия изток е за първи път след рали Йордания през 2011 г. Това беше дългогодишна цел за WRC, като Саудитска Арабия се смяташе за цел да бъде домакин на кръг през 2025 г.

WRC описа едно пустинно рали в този регион като „липсваща част“ от текущия си календар.

Плановете за добавяне на кръг от Близкия изток към графика на WRC бяха почти осъществени през последните две години и сега изглежда, че 2025 г. е вероятна възможност, според директора на WRC Саймън Ларкин.

Ларкин обяви пред медиите: „Ние сме  абсолютно уверени, че през 2025 г. ще има кръг от WRC в Близкия изток. Ще бъдем амбицирани, че когато имаме WRC събитие в региона, то може да съживи и Близкоизточния рали шампионат и ще работим много неуморно, за да се случи това.

Смятаме, че това е наистина критичен пазар за конкурентите. Всички си спомняме, че преди доста години имахме толкова много състезатели от Близкия изток, които се състезаваха тук на всяко ниво. Искаме да върнем това и да имаме основно състезание там, което е от решаващо значение.“

Евентуалното включване на кръг от Близкия изток към шампионата през следващата година пристига в момент, когато няколко страни кандидатстват за присъединяване към WRC през 2025 г.

Ирландия е сред онези, които имат за цел да осигурят тригодишна сделка за присъединяване към WRC от следващата година, след като разкриха плановете си пред медиите миналия месец.

Според WRC, добавянето на Ирландия към календара е „приоритет“ и „ключово събитие за покриване на целите Британски острови“. За последно там имаше рали през 2009 г. и беше спечелено от Себастиен Льоб.

Motorsport Ireland иска да ротира ралито на три места, а именно Лимерик, Кери и Уотърфорд. Въпреки че местата вече са избрани, ралито все още изисква финансиране. В ход е кандидатстване до ирландското правителство за осигуряване на 15 милиона евро, разпределени за три години. Motorsport Ireland се надяват възвръщаемост от 300 милиона евро на икономиката.

В допълнение към Ирландия, доклади от Южна Америка миналата седмица показват, че Парагвай също планира да се присъедини към WRC през следващата година, въпреки че сделка все още не е постигната.