WRC: Еволюцията на правилата в Rally1 за 2025 г. може да привлече нови марки

От световният рали шампионат са убедени, че развитието на правилата за Rally1, които ще включват разширено използване на хибридна мощност, ще привлече нови производители. WRC работи заедно с FIA за разработване на пътя на бъдещето. Така е още от стартирането на хибридните правила на Rally1 миналата година.

Това включва серия от дискусии с производители, които вече участват в дисциплината, и други марки, които в момента не се състезават. Така ще се разбере необходимите правила за 2025 г. и след това, които трябва за привлекат нови марки към Rally1. Очаква се тази еволюция на правилата на Rally1 да бъде представена след два месеца.

Правилата ще се основават на текущата платформа Rally1, която включва автомобили, изградени около по-здрави и по-безопасни шасита с пространствена рамка и задвижвани от 1,6-литров двигател с турбокомпресор с вътрешно горене, съчетан със 100 кВт хибриден агрегат, който може да достави 500 конски сили, когато са включени хибридни усилватели.

От WRC намекнаха, че развитието на сегашния хибриден агрегат е сред плановете за новите разпоредби. Има много повече капацитет в системата, конструирана от Compact Dynamics. Това може да доведе до увеличено използване на хибридни и EV режими по време на ралита.

Очаква се също, че новите правила ще почиват повече върху използването на 100% устойчиво гориво, в което WRC са пионер. Директорът на WRC Саймън Ларкин казва: „Когато става въпрос за техническите правила, нашият спортен директор Питър Тул беше силно ангажиран с FIA. Целта беше да обявим еволюцията на тази текуща техническа хомологация през следващите няколко месеца, защото искаме да имаме яснота и сигурност за това, което ще се случи от 2025 г. Започнахме да говорим за това публично в Монте Карло, година при дебюта на тези технически регламенти.

Това ще бъде еволюция, а не революция. Всички са доволни от историята на хибрида и ние можем да направим повече с него. Като промоутър на WRC знаем, че трябва да направим повече за факта, че сме първият в света шампионат, който започна да използва устойчиво гориво. Ние изпреварихме всички и Формула 1 прави голяма сделка да започне да използва устойчиво гориво през 2026 г. Мисля, че това казва всичко за този шампионат. Ние сме напред  много отношения.

Трябва да направим повече с хибрида. Мисля, че трябва да бъде малко по-шумен в нашия шампионат, особено EV режим. Трябва да го направим малко по-доминиращ и в състезанието. Тази хибридна единица все още има действителен капацитет по отношение на батерията и по-голямото повторно генериране. Можем да видим дали можем да увеличим усилването му чрез пътни участъци в режим EV.“

Както беше съобщено, Skoda, Alpine и Stellantis Group, която притежава марките Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot и Vauxhall, са декларирали своите интерес към присъединяване към WRC, ако правилата бъдат променени в бъдеще. Говори се, че от WRC дори са водили преговори с тези марки.

Ларкин вярва, че разпоредбите на Rally1 за 2025 г. ще осигурят стабилност, за да позволят на новите производители да инвестират. Той смята, че е необходима само още една марка на ниво Rally1 в допълнение към Toyota, Hyundai и Ford, чрез M-Sport, които са представени в момента.

Ларкин казва: „Вярвам, че ще привлечем нови марки, защото даваме стабилност на правилата. Така е много по-вероятно някой да има желание да инвестира, защото знае, че има фиксиран прозорец за рекламиране на тази първоначална инвестиция. Всеки от сегашните участници би се съгласил, че само още един производител би бил идеалната бройка. Мисля, че четири е добро число от гледна точка на това как можем да възвърнем инвестицията. Ако са повече от четири, вече става борба. Имаме стабилна телевизионна и промоционална платформа и броят на аудиторията ни е добър. Включването на още един производител там няма да е в ущърб на съществуващите три.“

Президентът на FIA Мохамед Бин Сулайем, който присъства на рали Монте Карло миналия уикенд, се съгласи, че е необходим по-голям интерес от страна на производителите. Той подчерта, че бъдещето на ралитата на най-високо ниво трябва да бъде по-устойчиво от гледна точка на разходите. Сегашните рали автомобили струват около милион евро.

Бин Сулайем каза: „Със сигурност има нужда от производителите, но след това има нужда и от новодошли. Достъпното рали е много важно за нас. Ако искаме да развиваме моторния спорт, трябва да го направим достъпен. Вярвам, че трябва да го контролираме повече, за да сме сигурни, че разходите няма да се увеличат.“