WRC: Еванс води с 1,4 сек. на Ожие в Монца

Двама пилоти на Toyota Yaris WRC водят в класирането след първия ден на рали Монца в Италия – последен кръг от световния рали шампионат. И двамата са кандидати за титлата. Елфин Еванс е лидер, но само с 1,4 сек. пред съотборника си Себастиен Ожие.

Ожие беше господарят на планините в първите четири етапа на днешния ден. Те бяха ужасно трудни скоростни отсечки в италианските Алпи. Евънс пък се справи по-добре следобед на пистата Монца, наричана още „Храм на скоростта“ и така оглави класирането с крехката преднина от 1,4 секунди.

Евънс се надява да заличи дефицита от 17 точки и да откаже на своя съотборник в Toyota Gazoo Racing от осма световна титла за девет сезона. В момента обаче Ожие прави достатъчно, за да завърши кариерата си като шампион в WRC. На него му трябва място на подиума и засега го постига.  Ожие спечели три от първите четири отсечки в мъглата и на хлъзгав асфалт, за да поведе с 6,5 сек. Проблеми със спирачките попречиха на французина в Монца и Евънс се възползва, за да атакува. Уелсецът излезе невредим от тежкия последен етап на фарове и при падащите температури.

Двамата пилоти на Toyota остави другите далеч след себе си. Тиери Нювил беше най-добрият от тях, като остана на 20,2 сек. на трето място със своя Hyundai i20. Белгиецът преодоля проблемите с управлението в планината и следобедния проблем със скоростната кутия, за да спечели един етап.

Съотборникът му Дани Сордо първоначално изпревари Нювил. Испанецът обаче изостана и трябваше да се бори с недозавиващата кола. Той се върна, за да спечели последния етап и завърши 3,0 сек. от белгиеца на четвърто място.

Оливър Солберг впечатли по пътя към пето място в другия i20. Младият швед оцеля на едно завъртане, като остана на 26,0 сек. след Сордо и 14,9 секунди пред Yaris-а на Такамото Кацута. Японецът загуби доста, след като загаси двигателя си. Той обаче остана пред Гюс Грийнсмит с Ford Fiesta – 7-и. Теему Сунинен  остана 8-и при дебюта си с i20.

Девети беше предпазливият Кале Рованпера в другия Yaris. Пилотът на Toyota Gazoo Racing пазеше гърба на Ожие и Еванс. Неговата роля е да гарантира, че ще вземат достатъчно точки, за да вземат короната при производителите, ако неговите колеги отпаднат. Лидерът на WRC3 Йохан Росел завърши класацията на 10-то място.

Адриен Фурмо беше единственият голям губещ. Французинът беше шести със своята Fiesta, когато се поднесе в един завой, удари се в стена и се претърколи обратно през пътя.

Утре е най-дългият етап от ралито със 108,24 км в подобен формат в Алпите. Двойно преминаване през два планински етапа сутрин е последвано от два следобедни в Монца.