WorldSSP: 4-годишното чакане свърши – Карикасуло спечели трилъра от последната обиколка

Състезателят на Yamaha Федерико Карикасуло се бори от четвърти ред на решетката, за да спечели победата в състезание 2 в WorldSSP в Индонезия след зашеметяваща битка.

Имаше невероятна битка във втория старт на WorldSSP на пистата Мандалика. Федерико Карикасуло (Althea Racing) спечели първата си победа за 2023 г., след като стартира от 10-о място във второто състезание. Карикасуло поведе италианската група от 1-2-3 на подиума в състезанието от 18 обиколки. Той спечели първата си победа от Портимао през 2019 г., като сложи край на четиригодишно чакане за успех в WorldSSP.

В началото на състезанието Чан Ончу (Kawasaki Puccetti Racing) и Николо Булега (Aruba.it Racing WorldSSP) се бореха за първа позиция. Турската звезда изпревари Булега на първия завой в обиколка 3. Ончу никога не беше на повече от секунда от преследваната група и в обиколка 13 Стефано Манци (Ten Kate Racing Yamaha) го изпревари в завой 10, за да излезе начело в състезанието.

Манци водеше до последната обиколка, но Карикасуло, който също се бори с Ончу и Булега в средата на дистанцията, направи атака срещу своя сънародник на завой 10, за да излезе начело в състезанието. Карикасуло успя да спечели първата си победа след 68 състезания, седмата в WorldSSP и 29-ия подиум. Ducati спечели третата си победа през сезон 2023 г., изравнявайки предишния си най-добър сезон по отношение на победи през 2000 г.

Манци успя да стане втори и взе своя седми подиум на WorldSSP и донесе 360-ото класиране на подиума на Yamaha в шампионата. Булега успя да се пребори с Ончу, за да вземе своя 12-ти подиум на WorldSSP. Това беше и третият италиански триумвират на подиума в историята на WorldSSP. Последният беше в Портимао през сезон 2022 г.

Пет производителя се наредиха в първите шест на финала. Ончу зае четвърто място, след като водеше през първата половина на състезанието. Финиширайки на повече от 1,5 секунди от подиума. Той бе на три секунди пред новобранеца Марсел Шрьотер (MV Agusta Reparto Corse) – 5-и. Шрьотер се бореше в началото с Ники Тули (Dynavolt Triumph), а финландецът зае шесто място. Така петима производители бяха в първите шест в състезание 2.

Рафаеле Де Роса (Orelac Racing VerdNatura) беше 7-и, след като първо беше във водещата група. Италианецът изостана с две секунди от Тули. Той обаче беше на осем секунди пред новака Хорхе Наваро (Ten Kate Racing Yamaha) – 8-и. Николас Спинели (VFT Racing Yamaha) стана 9-и, а 10-и бе Бахатин Софуоглу (MV Agusta Reparto Corse).