WorldSSP: Чан Ончу с първа победа в шампионата на Мандалика

Помните ли двамата турски братя Чан и Денис Ончу? Те се учеха у нас като деца на трасето в Долна Митрополия. Сега и двамата са звезди, печелят подиуми и победи по световните трасета. А днес Чан Ончу спечели първата си победа в WorldSSP. Това стана на пистата Мандалика в Индонезия.

Беше драматично състезание. Чан Ончу  избухна от старта, за да спечели първата си победа в WorldSSP. Ончу стартира от първа редица. Капки дъжд започнаха да падат в началото на състезанието. Турчинът се измъкна напред, за да спечели с повече от три секунди първата си победа на 65-ото си състезание. Дъждът започна да вали преди началото на състезанието, но всички състезатели избраха да останат със сликовете. Дъждът не се усили по време на състезанието от 18 обиколки.

В началото на състезанието Ончу поведе, след като стартира от трето място. И никой не успя да го догони. Турската звезда, която сега е за 4-и сезон в WorldSSP, успя да използва комбинация от своето темпо и съперниците си, борещи се зад него, за да вземе победата с повече от три секунди. Така той стана четвъртият най-млад победител в WorldSSP, след Анди Вердойа, Мануел Гонсалес и Йоан Тибиеро. Той стана и 60-ият различен победител в WorldSSP. Това също гарантира, че Kawasaki поддържа невероятна серия от 200 състезания в зоната на точките. Турция пък се изравни с Италия с 44 победи.

Битката зад Ончу беше невероятна битка между Федерико Карикасуло (Althea Racing) и Ники Тули (Dynavolt Triumph). Двамата непрекъснато си сменяха позициите след обиколка 2. Та така до края. Карикасуло успя да устои на натиска на Тули по време на заключителните етапи на състезанието, преди да направи ластик пред финландския състезател, за да вземе своя 28-ми подиум на WorldSSP. Тули взе своя десети подиум в шампионата. За втори път това трио сподели подиума на WorldSSP след състезание 1 в Мандалика през 2021 г.

Битката за четвъртото място беше също толкова ожесточена, колкото и битката за второто между Рафаеле Де Роса (Orelac Racing VerdNatura), Марсел Шрьотер (MV Agusta Reparto Corse) и Глен ван Страален (EAB Racing).

Тримата се бореха упорито. Първоначално битката беше между Де Роса и Ван Стаарлен, преди Шрьотер да намали разликата в заключителните етапи. Битката обаче приключи, когато Николо Булега (Aruba.it Racing), който намали разликата, докато пилотите отпред се бореха силно, се сблъска с ван Страален на завой 16, като последният падна, преди да продължи отново.

Така Шрьотер зае четвърто място в края на състезанието пред Булега – 5-и, който зае мястото на Де Роса, преди той да отпадне.