WorldSSP: Манци печели съкратеното с червен флаг състезание 2

Стефано Манци (Pata Yamaha Ten Kate Racing) спечели първа победа за сезон 2024 в състезание 2 на пистата Барселона-Каталуня. В съкратеното с червен флаг състезание в WorldSSP имаше много обрати. Сред тях бе и драмата с Адриан Хуертас (Aruba.it Racing), вчера спечели, а днес стана последен. Причината катастрофа на завой 1 в обиколка 5.

Хуертас започна добре, когато светлините изгаснаха и запази лидерството въпреки ранния натиск от страна на Яри Монтела (Barni Spark Racing) и Чан Ончу (Kawasaki Puccetti Racing). Последният Онку, в обиколка 2 се опита да излезе на първо място, като изпревари Хуертас и Монтела на завой 1. И тримата направиха контакт и продължиха, но Хуертас падна до четвърто място.

Ка той отвори път на Лукас Махиас (GMT94 Yamaha) да влезе в битката на подиума. Хуертас скоро се върна начело с движение две към едно в завой 1 с Махиас на второ място. Опитният французин продължи да натиска върху #99, докато не бяха показани червените знамена.

Те бяха развети след катастрофа на новобранеца Пьотр Биесиекирски (Ecosantagata Althea Racing) на завой 1. Полякът беше откаран в медицинския център след падането.

Когато състезанието започна, то беше за шест обиколки. На първия ред бяха Хуертас, Махиас и Марсел Шрьотер (MV Agusta Reparto Corse). Монтела се измъкна добре, когато светлините изгаснаха, повеждайки. Това не продължи дълго, тъй като Хуертас направи още едно изпреварване две към едно около външната страна на завой 1. Той изпревари и Стефано Манци, и Монтела.

Битката продължи да бушува, докато грешка на Хуертас го прати в чакъла. Той остана чак на 32-ро място. Това отвори път на Шрьотер в битката за победата и той се възползва. Изпревари Манци в завой 7, за да поведе, преди #62 да отговори на завой 1 в последната обиколка и моментално създаде разлика пред звездата на MV Agusta.

Манци се задържа начело въпреки натиска на Шрьотер за победа с 0.086 сек. Махиас стана 3-и. Французинът взе първия си подиум от Ещорил 2020 г. Това беше шеста победа на Манци и 25-и подиум, докато Шрьотер за  11-и път се качва на стълбичката. То продължава рекорда си с подиум във всяко състезание тази година.