WorldSBK: Триумф за Риналди, катастрофа за Баутиста на Арагон

Чакането на Майкъл Рубен Риналди за победа приключи. Той спечели първото състезание на Арагон от 10-ия кръг в WorldSBK, докато шампионските сметки на Алваро Баутиста се объркаха, тъй като той катастрофира два пъти

Сесията Tissot Superpole на Арагон – най-дългата писта в календара, бе спечелена от Джонатан Рей (Kawasaki Racing). При това той направи зашеметяваща обиколка, като постави нов магически рекорд 1:47.973. това е рекорд за обиколка за всички времена за WorldSBK в Арагон. На състезанието обаче нещата се развиха по друг начин.

Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) гарантира, че Ducati има какво да покаже в състезание 1. Той сложи край на двугодишно чакане за победа в световния шампионат. В същото време съотборникът му Алваро Баутиста катастрофира два пъти. Той първо се разби като лидер на състезанието, а после падна отново в последната обиколка, когато в бе в зоната на точките. Преднината му в шампионата беше намалена с 20 точки от Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon), който си осигури второ място.

Джонатан Рей направи добър старт, но скоро бе притиснат от Баутиста на изхода на завой 1 и в завой 2. Той успя да задържи лидерството и да увеличи разликата до около шест десети, но състезанието му се провали в обиколка 6. Той загуби предната част на своя Panigale V4 R, движейки се през шикана на завоите 8 и 9, и катастрофира.

Той вдигна отново мотора си и се върна в състезанието, но доста по-назад. Рей и Разгатлиоглу се придвижиха на първо и второ място, а Риналди бе точно зад тях. Действащият шампион се бори обратно през полето, за да стане 15-ти във последната обиколка. Тъй като той искаше да стане поне  14-и, се разби в последния завой на последната обиколка, за да не спечели точки.

Двойката остана начело, със съотборника на Баутиста, Майкъл Рубен Риналди, на секунда от тях. Разгатлиоглу натискаше Рей, който ще го замени следващата година в Yamaha. Риналди започна да намалява разликата с дуото напред. В обиколка 12 той беше само четири десети. В обиколка 13 Риналди атакува на  завой 5, за да стане 2-и.

Две обиколки по-късно Риналди направи първата си атака за водачество, като задмина Реа на завой 5. Пилотът от Ълстър му отговори на завой 7, за да запази лидерството. Въпреки това, на задната права в Завой 16, Риналди направи втора атака, този път успешна.

Риналди сложи край на двугодишно чакане за победа, като спечели петата си победа в WorldSBK и своя 21-ви подиум. С Разгатлиоглу, който заема второ място, разликата в класирането на шампионата се скъси от 57 точки на 37. Разгатлиоглу се измества с едно място от Карл Фогърти, по брой на подиуми със своят 108-ми. Рей стана 3-и за своя 260-ти подиум в кариерата. Той  удвои броя на Трой Корсър, ездачът, който е най-близо до него в списъка.

Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon) зае четвърто място и завърши само на три секунди от подиума. Звездата на шоуто обаче беше Данило Петручи (Barni Spark Racing).Той не записа време за обиколка в сесията на Tissot Superpole след катастрофа в ранните етапи и той започна състезанието от 25-о място. В първите обиколки вече беше 17-ти, преди да продължи да се бори за върха. Петручи завърши състезанието на пето място, печелейки 20 места и само на 1.651 секунди зад сънародника си Локатели. Филип Йотъл (GoEleven) продължи силния си уикенд в Арагон, като стана 6-и, на почти седем секунди по-назад от Петручи.

Австралийският новобранец Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha) продължи там, където спря. Завърши седми, изпреварвайки американеца Гарет Герлоф (Bonovo Action BMW) с 0,245 секунди. Пилотът от Тексас, завърши осми. Аксел Басани (Motocorsa Racing) беше девети, а Икер Лекуона (Team HRC) допълва първите десет. Испанецът имаше двойно наказание за дълга обиколка. Той падна на 15-о място, преди да се възстанови в топ 10.