WorldSBK: Топ 3 в 43 точки преди старта в Мост

След зашеметяващото състезание на Донингтън Парк лагерът на WorldSBK се завръща на очарователната нова писта Autodrom Most в Чехия. Трасето направи страхотен дебют в календара през 2021 г. Сега се очакват нови интересни битки, преди тимове и пилоти за излязат в лятна ваканция.

Миналата година състезанието на Autodrom Most влезе в календара с една от най-добрите последни обиколки в историята на WorldSBK. Въпреки това, има трима, които се борят за надмощие тази година, като обещават яки войни. Въпросните трима, начело на класирането, са се събрали в 43 т. във временното класиране.

Има още поне петима пилоти, които „чукат на вратата“, за да се присъединят към тях. Затова никой не може да гадае какво ще стане в Чешката република.

Въпреки че все още е лидер в шампионата, Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) намали преднината си в точките. Причината бе първата му катастрофа за сезона на Донингтън Парк, в състезание 1. Той имаше 36 т. аванс, които сега се стопиха повече от половината – на 17. Това ще бъде първият старт на Баутиста с Ducati на пистата, която е подобна на Донингтън Парк – бърза и със скоростни завои. Ducati имаше проблеми в Донингтън, но за Мост имат „готова формула“ Те бяха победители в Чехия през 2021 г. Може ли Баутиста да се наложи отново този уикенд?

Съотборникът му Майкъл Рубен Риналди намери темпо в Донингтън Парк и сега е на пет точки зад четвъртото място. Миналата година на Мост той постигна двоен финал в топ 5 в състезанията.

Въпреки че може да не е спечелил в Мизано или Донингтън Парк, Джонатан Реи (Kawasaki Racing) постигна подиуми и и сега се завръща в огромната битка за 7-а световна титла. И то с нов договор с Kawasaki, който го отвежда до края на 2024 г. Бъдещето на Рей е подредено и той може да се състезава спокойно.

Рей катастрофира два пъти на Мост в състезание 1 миналата година, но се върна за подиум 200 в кариерата си в Superpole Race и още един в състезание 2. Той има 13 подиума от 15 състезания като основните му съперници за титлата. Джони се надява да направи Мост 22-рата различна писта, на която име спечелена победа.

Съотборникът му Алекс Лоус се върна на подиума в Донингтън Парк с трето място в състезание 1 и е само на 18 точки от 4-ото в общото класиране. Надява се да влезе в топ 5 в Чехия за първи път.

След като не спечели нито едно от първите десет състезания, действащият световен шампион Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) вече е единственият пилот през 2022 г., спечелил четири състезания от пет. 26-годишният турчин вече се чувства добре с мотора си, а шефът на отбора Пол Денинг коментира вярата на Топрак, че отново може да кара, както иска.

Със завръщането в „стил Топрак“ той стига до писта, където триумфира в зашеметяваща битка в последната обиколка през 2021 г. срещу Скот Рединг. Печелейки отново в Superpole Race и втори в състезание 2, Разгатлиоглу отново е в най-добрата форма на пистата. Особено след като предишния кръг на Донингтън постигна първа тройка в кариерата.

Съотборникът му Андреа Локатели се надява да се възстанови след трудната британска експедиция на пистата, където той взе подиум през 2021 г. с трето място.

Беше постигнат огромен прогрес в лагера на BMW в Донингтън Парк. Новото подвижно рамо позволи на Скот Рединг (BMW Motorrad) да спечели най-много точки за сезона досега и първи подиум с BMW в Tissot Superpole Race.

Въпреки това той твърди, че все още има нужда от работа. Рединг вече демонстрира потенциала, който той и пакетът M1000RR биха могли да имат. Затова британецът идва в Мост в добро настроение. Той спечели състезание 2 миналата година с брилянтно представяне и ще се надява отново да си проправи отново място към подиума.

Докато съотборникът му Михаел ван дер Марк се възстановява, Питър Хикман, веднага след участието си с уайлдкард в Донингтън. Звездата от ТТ на Ман ще замени нидерладнеца на Мост. Иля Михалчик, който замени Ван дер Марк в Арагон, Мизано и Донингтън, се подготвя за 8-те часа на Сузука.

Ето някои данни и статистика какво за чакаме в Мост

4000 – Ако събере 50 точки, Джонатан Рей (Kawasaki Racing) ще има 4000 точки, отбелязани само за Kawasaki.

1500 – Придържайки се към точките, ако Топпрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) вземе 39 в Мост ще събере 1500, става 24-ият състезател, постигнал такъв брой.

1000 – След един подиум от Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) в Донингтън Парк, Ducati са само на един от постигане на 1000. Те ще станат първият производител, постигнал тази цел.

300 – Първото състезание в Мост ще бъде № 300 за Световния шампионат в суперспорт.

100 – Yamaha, след хеттрика от победи на Топрак Разгатлиоглу в Донингтън Парк, има 99 победи, 20 по-малко от третото място за всички времена, държано от Honda, и само една по-малко от закръглянето на 100.

100 – Джонатан Рей има 228 подиума в момента, рекорд за всички времена. С още 2 той ще бъде на 100 пред най-близкия си конкурент Трой Корсър – 130. Той спечели подиума си № 200 на Мост в Superpole Race миналата година.

60 – Испания в момента има 59 победи в WorldSBK и ще се стреми да ги направи 60 в Чехия.

50 – Миналата година Мост стана 50-ата писта в историята на WorldSBK, последвана от Барселона-Каталуня, представена през 2020 г.

32-32 – И Yamaha, и Kawasaki са спечелили на 32 различни писти в историята на WorldSBK. Yamaha спечели тук миналата година, но Kawasaki все още не се е качил на най-високото стъпало. Рекордът принадлежи на Ducati, победител в 46 писти в историята на WorldSBK.

22 – Мост е втората чешка писта в историята след Бърно, която е домакин на 22 състезания от 1993 до 2018 г.

21 – Джонатан Рей е печелил на 21 различни писти, рекорд за всички времена, но Мост не е една от тях.

11 – Yamaha се класира на първа линия в Superpole в последните единадесет състезания, което е рекордна серия за производителя.

10 – И Алваро Баутиста, и Топрак Разгатлиоглу имат 22 победи в кариерата си. С трите старта в Мост и двамата имат шанс да влязат в топ десет за всички времена. Пред тях са: Реймонд Рош с 23 (11-о място) и Карлос Чека с 24 (10-о). Това означава, че ако един от тях спечели две състезания, той влиза на върха, като оставя за момент другия извън него.

7 – Първа позиция за Разгатлиоглу в Мост ще му донесе седем в кариерата, всички за Yamaha. Ще постави Топрак на второ място в класацията на производителя. Бен Спийс с 11 е на върха. Това също би го изравнило с Режис Лакони, Час Дейвис и Нориюки Хага.  Regis Laconi, Chaz Davies и Noriyuki Haga.

3 – В Донингтън Парк, за трети път в историята, пилот – Разгатлиоглу, води всички обиколки на трите състезания през уикенда. Преди това се беше случвало в Портимао през 2020 г. с Рей и в Арагон през 2019 г. с Баутиста.

0.040 сек. – Най-близкият финал в WorldSBK на Мост миналата година беше в състезание 1, когато Разгатлиоглу победи Рединг с 0.040 сек.

Победители в състезанието за 2021 г.:

Топрак Разгатлиоглу (Yamaha) в първото и в Tissot Superpole Race,

Скот Рединг (Ducati) в състезание 2.

От първа позиция: Джонатан Рей (Kawasaki) –  1:31.684

Места на подиума на производител от всички състезания и най-много победи в Мост:

Yamaha: 4 (2)

Ducati: 3 (1)

Kawasaki: 2

Основни разлики от Мост  2021:

Първи ред покрит от: 0.474 сек.

1 секунда в Superpole покрива… първите девет: 0,875 сек.

Най-малка разлика в състезанието между 1-ви и 2-ри: 0,040 сек. Разгатлиоглу и Рединг в състезание 1.

Най-близък подиум за състезание: 1.384 сек. – Разгатлиоглу -1-и, Рединг – 2-и и Рей – 3-и в Tissot Superpole Race.

Най-високи скорости на производителите през 2021 г.:

Honda: Алваро Баутиста – 298,3 км/ч, Tissot Superpole Race

Ducati: Аксел Басани – 297,5 км/ч, състезание 1

Kawasaki: Джонатан Риа – 294,2 км/ч, състезание 1

Yamaha: Топрак Разгатлиоглу, Локатели – 293,4 км/ч, Warm-Up

BMW: Михаел ван дер Марк – 292,6 км/ч, Tissot Superpole Race