WorldSBK: Сушата за Рей свърши с майсторска тактика на мокро-сухата Филип Айлънд

Шесткратният световен шампион Джонатан Рей сложи край на сушата без победи с блестяща стратегия на класическото състезание от мокро към сухо на пистата Филип Айлънд.

Първото състезание в Австралия за WorldSBK от почти три години беше напрегнато, защото започна на мокро и завърши със сухо асфалт. Джонатан Рей (Kawasaki Racing) спечели победата, след като беше един от първите водещи състезатели, които влязоха в бокса, след като условията на пистата се подобриха. Победата на Рей сложи край на сушата откъм победи, тръгнала от Ещорил – 24 състезания.

Рей беше един от първите водещи пилоти, който влезе в бокса и смени мокрите гуми със сликове. Това стана в обиколка 10, заедно с Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) и излезе на четвърто място. Пилотите пред него още не бяха влизали в бокса.

Печелившото изпреварване в състезанието дойде в обиколка 15, когато Рей изпревари Кайл Смит (TPR Team Pedercini Racing) от външната страна на завой 4. Смит избра да не влиза в бокса и рискува да остане с мокри гуми.

Водеща група при мократа писта от четирима състезатели бе от Рей, Разгатлиоглу, Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) и Алекс Лоус (Kawasaki Racing). Лоус водеше, когато първите пилоти започнаха да влизат в бокса. Но избра да бъде последният от водещата група. Това го свали до четвърто място, преди да задмине Баутиста в последния етап и да заеме третото място, зад Разгатлиоглу.

Турчинът спря за смяна в една и съща обиколка с Рей и излезе втори. Баутиста влезе в бокса в обиколка 11 от 22, само една обиколка по-късно от Реа и Разгатлиоглу, докато Лоус влезе в бокса в обиколка 12.

Победата на Рей бе първата от 181 дни и 24 състезания, както и го придвижи до 118 победи в WorldSBK. Това е двойно повече от Карл Фогърти, който е втори в списъка за всички времена. Рей също така стана първият пилот с печеливша кариера, продължила повече от 13 години. Разгатлиоглу спечели своя 81-ви подиум и 28-ми през 2022 г. Лоус взе своя 32-ри подиум с трето място, въпреки загубата на време в пит-стоповете.

Четвъртото място бе за Андреа Локатели (Pata Yamaha). Италианецът изпревари Баутиста в заключителните етапи малко след Лоус. Ходът на Лоус срещу Баутиста дойде в обиколка 17, когато той го изпревари в завой 9, за да се придвижи до подиума.

Третото място на шампиона обаче означава, че Ducati си осигури шампионата на производителите през 2022 г. Това е за 18-и път за тях в WorldSBK. Най-добрият независим пилот в състезание 1 е Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha) на 6-о място, тъй като той влезе в бокса в същата обиколка като Баутиста.

Аксел Басани (Motocorsa Racing) бе на 1,406 секунди от Герлоф и зае седмо място. Той бе пред Шави Виерге (HRC) на осмо място, който изостана с 5,5 секунди от Басани. Въпреки че завърши зад Герлоф, седмото място на Басани гарантира, че Motocorsa Racing взе титлата на най-добрите независими отбори за 2022 г.

Лорис Баз (Bonovo Action BMW) беше водещият състезател на BMW на девето място и гарантира, че и петте производителя са в челната десетка. Дебютантът за Honda Тецута Нагашима (HRC) завърши топ десет в първото си състезание в WorldSBK, като замени контузения Икер Лекуона.