WorldSBK: Риналди най-бърз, Ducati с 1-2 в Мандалика, Баутиста катастрофира

Наситеният със събития първи ден на пистата Мандалика приключи с нов най-бърз пилот – Майкъл Рубен Риналди.

Денят на откриването на надпреварата от WorldSBK в Индонезия мина под тоталното надмощие на Ducati. Те никога не са печелили на пистата преди, но темпото им от Австралия се пренесе на пистата Мандалика. Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) завърши деня на върха, а фабричният тим на Ducati е на първо и второ място, благодарение на съотборника си Алваро Баутиста. Беше сух първи ден на действие и с висока влажност, въпреки че се прогнозира дъжд за уикенда.

В натоварената първа сесия, Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) оглави класирането, за да продължи силната си форма от първи кръг във Филип Айлънд. Въпреки че катастрофира, той бе най-бърз и донесе успех на Ducati в първата сесия с 1:34,613.

Катастрофата на Риналди на завой 10 не бе единствена. Той бе едно от многото известни имена, които паднаха на земята. Втори стана Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) на 0,056 сек. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) завърши първата сесия трети.

Това беше силен старт за Ducati и особено за Риналди, който повтори постижението във FP2, но този път без падане. Той постигна 1:32,468. След новата доминация на Ducati с 1-2, но в обратен ред след Австралия, може да се предполага, че Куршумите от Болоня може да са тези, които ще победят и в Индонезия.

Действащият световен шампион Баутиста записа добри времена за обиколка през цялата сесия, въпреки че претърпя катастрофа на завой 1. Загуби предницата в средата на завоя, но успя да се изправи отново на колела, да се прекачи и да се върне в бокса. След кратък престой в наказателното поле, Баутиста се върна на пистата и подобри времето си, макар и недостатъчно, за да победи съотборника си. Носителят на титлата остана на 0,030 сек.

За Yamaha, Мандалика е писта, на която те традиционно блестят, след като са спечелили последните три състезания и са единственият производител, който е заемал първа позиция на пистата досега. Правейки 16 обиколки, но при  връщаше в бокса Разгатлиоглу заяви, че се бори да завива в левите завои. В края на сесията турчинът предприе атака и се класира трети. Съотборникът му Андреа Локатели, който беше седми в сутрешната сесия, също мина 8-и в края на FP2 и в общото класиране.

Джонатан Рей (Kawasaki Racing) запази мълчание и избра да не излиза в FP1 до последните 17 минути, докато пистата се изчисти и се положи слой гума. Рей бе 4-и през по-голямата част от втората сесия и остана там. Съотборникът му Алекс Лоус също прекара по-голямата част от времето си в топ 10 и стигна но 6-о място, а за деня е 7-и.

Михаел ван дер Марк (ROKiT BMW Motorrad) беше на по-малко от три четвърти от секундата от най-доброто време на Риналди. Той беше само на 0,010 секунди зад Рей – 5-и, докато демонстрира потенциала на BMW M 1000 RR на Мандалика. Той бе беше на подиума – през 2021 г. на мокро. Съотборникът му Скот Рединг имаше малко по-добро представяне, отколкото на Филип Айлънд и завърши деня 10-и, на 1.277 сек. зад бившия съотборник в Ducati – Риналди.

Сензацията за деня бе новакът Реми Гарднър (GYTR GRT Yamaha). Австралиецът завърши деня 6-и, като бе най-бързият независим пилот и то като дебютира на Мандалика с мотор от WorldSBK. Зад него бе Аксел Басани (Motocorsa Racing).