WorldSBK: Рей чупи рекорда за обиколка на Арагон на тестове

Въпреки по-студените условия в първия ден от тестовете на Моторланд Арагон, Джонатан Рей (Kawasaki Racing) успя да завърти по-бърза обиколка от рекорда на състезателната. Шесткратният световен шампион в WorldSBK оглави класирането, като победи най-близкия си съперник само с 0.016 сек. А това бе действащият световен шампион Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha).

Рей зае челно място в първия ден на екшъна с обиколка в края на третата и последна сесия на пистата. Той записа 1:49.394,  като подобри собствения си рекорд за обиколка на Моторланд Арагон с две десети. Рей, който правеше фина настройка на своята машина ZX-10RR преди старта на състезанието, подобри най-доброто време на Разгатлиоглу от 1:49.410, постигнато във FP2, в последните минути на първия ден.

Подобно на Рей, Разгатлиоглу беше под рекорда за обиколка на състезанието, поставен от пилота от Ълстър в миналогодишното състезание за Superpole. Денят на шампиона за 2021 г. приключи няколко минути по-рано, когато той получи технически проблем на завой 15 в заключителните етапи на сесията. Разгатлиоглу използва нова електроника по време на теста, както и работи по настройката за състезанието на своя Yamaha YZF R1. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) бе 3-и, въпреки катастрофата на неговата машина Panigale V4 R на завой 6 в FP3. Той завърши деня на шест десети от най-доброто време на Рей, тъй като фокусът му беше върху началото на сезона само за няколко дни.

Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha) завърши деня 4-и. Американецът бе с около седем десети по-бавен от Рей, въпреки че Герлоф беше най-бърз в третия сектор на обиколката. Машината на Герлоф – R1, беше с двигателя за 2022 г. и нов ауспух. Същият бе на мотора на Разгатлиоглу по време на тестовете. Съотборникът му Кохта Нозане също се представи добре за екипа на GRT Yamaha с осмо място. Той бе само четири десети под темпото на Герлоф.

Американският пилот бе на три десети от Алекс Лоус (Kawasaki Racing). Лоус тестваше окачването и шасито, въпреки че не искаше да сменя мотора твърде много поради по-студените от очакванията за Арагон условия.

Андреа Локатели (Pata Yamaha) спечели шесто място. Подобно на съотборника си Разгатлиоглу, не подобри времето си в последната сесия за деня. Най-доброто му време беше 1:50.433, малко повече от секунда от времето на Рей, но на 0.010 сек. от Лоус.

Лорис Баз (Bonovo Action BMW) беше най-добре класиралият се пилот на BMW. Той бе в топ седем със своя M 1000 RR, а съотборникът му Юджийн Лавърти беше десети. Най-доброто време на Лавърти беше 1:50.600, докато той работеше върху задното сцепление на своята машина.

И петте производителя бяха в челната десетка, тъй като Икер Лекуона (HRC) с Honda стана деветият най-бърз на своята машина Honda CBR1000RR-R. Той даде 1:50.586, докато се подготвя за своята нова кампания WorldSBK. Планът на Лекуона беше да направи колкото се може повече обиколки, но студените условия сутринта и катастрофата в завой 7 в третата сесия нарушиха подготовката му.