WorldSBK: Рей с първа позиция и нов рекорд на обиколка в Чехия

Сесията Tissot Superpole на Autodrom Most  в WorldSBK беше драматична. Пистата беше с мокри петна след дъжда през нощта. Състезателите бяха принудени да излязат на пистата веднага. Тъй като няма налични гуми SCQ и гумата SCX е налична само за Superpole и Superpole Race в неделя сутринта, сесията създаде допълнителни предизвикателства.

Като извлече максимума от 15-минутната надпревара, Джонатан Рей (Kawasaki Racing) направи нов рекорд за обиколка – 1:30.947 и естествено спечели втора поредна полпозишън на Мост.

Всички пилоти излязоха вкупом на пистата. Беше ясно, че всеки иска да запише време в случай на дъжд. Други, като Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha), Рей и неговия съотборник Алекс Лоус изчакаха още малко. Същото стори и Лукас Махиас (Kawasaki Puccetti Racing).

Лидерът в шампионата Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) беше начело и първият пилот, който записа време за обиколка от 1:32.608. Разгатлиоглу се втурна към 1:31.578, точно пред рекорда си за обиколка от FP2.

Рей остана втори пред Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati), докато Махиас беше четвърти. Баутиста слезе до 9-и, но скоро стана 4-и. Лоус и Андреа Локатели (Pata Yamaha) изпревариха Махиас, който остана на седмо място, малко по-малко от десет минути преди края. След като беше в топ пет във FP2 вчера, Лорис Баз (Bonovo Action BMW) беше 9-и пред Шави Виерге (HRC).

Скот Рединг (BMW Motorrad) изчака до края на първия период, преди да получи време, класирало го на трето място.

С отслабването на заплахата от дъжд, вторите стинтове за атака на полпозишън бяха още по-яростни. Той започна обиколка с червени сектори и лични най-добри времена. Рей направи грешка на завой 13 и предимството му от две десети от секундата през първата половина на обиколката беше пропиляно. Въпреки това, начело на полето, с 0.011 сек. Алваро Баутиста взе условен пол, въпреки че Разгатлиоглу вече отговаряше в собствената си летяща обиколка. Търк излезе начело за момент, но Реа беше този, който разби рекорда с време за обиколка – първото в историята време 1:30 мин. – 1:30.947.

Шесткратният световен шампион беше неудържим и ще започне от полпозишън в Мост за втори пореден сезон с 38-ми полпозишън в кариерата си. Той обаче ще има натоварена работа в началните етапи, като Разгатлиоглу се нарежда втори, въпреки че е на 0,330 секунди. За 12-и пореден път Разгатлиоглу стартира от първи ред. До него е неговият съотборник Риналди. Той за първи път е на челна редица от моторланд Арагон през 2020 г.

Начело на втория ред е лидерът в шампионата Алваро Баутиста. Той ще трябва да се пребори със своя съотборник, преди да предизвика съперниците си за титлата. Баутиста беше трети до самия край, когато беше отстранен от Риналди. Алекс Лоус беше за кратко на първия ред, но в заключителните етапи отиде на пето място. До него е американския състезател Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha) който се завърна на предните два реда за първи път след Ассен, когато също беше шести.