WorldSBK: Рей надви Разгатлиоглу и Баутиста на теста в Арагон

Джонатан Рей (Kawasaki Racing) отново бе с най-добро време в последния тестов ден на Моторланд Арагон. Всичките пет производителя завършиха в топ 10 преди началото на състезанието този уикенд.

Последният тестов ден отново мина под диктовката на шесткратния шампион в WorldSBK Джонатан Рей. Той оглави класирането, като беше единственият пилот с обиколка от 1:48 мин. Четири производители бяха представени в първите пет, след като петте бяха сред първите десет.

Най-доброто време на Рей от втората сесия изглеждаше достатъчно, за да се закрепи начело. Той обаче успя да го подобри отново с 1:48.714, за да си осигури твърдо челното място във втория и последен тестов ден на Арагон кръг. Рей бе на три десети (0,354 сек.) от шампиона Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha), чието късно време на обиколката от 1:49.068, го премести на второ място. Разгатлиоглу продължи да тества електрониката на своята Yamaha YZF R1, докато Рей имаше няколко елемента за изпитване, въпреки че нямаше големи нови компоненти.

Разгатлиоглу изпревари Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati), за да го прати на 3-о място. Баутиста работи върху своята машина Panigale V4 R за кръга в Арагон този уикенд. Най-доброто време на Баутиста беше 1:49.094, на две десети пред американския ездач Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha). Герлоф влезе в топ 4, докато тества нови компоненти, които преди това пробваха от отбора на Pata Yamaha и  ще ги използват през цялата 2022 г.

Лорис Баз (Bonovo Action BMW) беше най-добре класиралият се състезател на BMW на пето място. Така четири от петте производителя на 2022 г. са в първите пет. Той записа 1:49.383 във FP5. Баз е единственият в челото, който не се подобри времето си във финалната сесия.

Андреа Локатели (Pata Yamaha) беше на шесто място с време от 1:49.831, с 1.117 сек. по слабо от това на Рей. Италианският пилот, който влиза във втория си сезон в WorldSBK, бе лидер на група от седем състезатели в рамките на три десети един на друг. Сънародникът на Локатели –  Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati), беше 7-и, но само на 0,032 сек. Локатели пробваше новото подвижно рамо на своят Ducati Panigale V4 R.

Икер Лекуона (HRC) беше най-бързият състезател на Honda на пистата, но нямаше нищо, което да го раздели от съотборника Шави Виерге в класирането. Лекуона катастрофира на завой 2 във втората сесия за деня. Той, подобно на Виерге, трябваше да се съсредоточи върху предстоящия кръг на Арагон. Двамата за първи път се състезават в WorldSBK.

Новобранецът Филип Йотъл (Team Goeleven) завърши топ 10 с най-добро време от 1:50.086. Той продължи да показва силно темпо преди кампанията си за новобранец. Скот Рединг (BMW Motorrad) беше само на 0,018 секунди извън първите десет – 11-и.