WorldSBK: Рей е лидер в първия ден на Филип Айлънд

Първият ден при завръщането на WorldSBK на австралийската писта Филип Айлънд беше доста натоварен. Имаше и изненади след повече от две години отсъствие. С това състезание се откриваше сезона, а сега се закрива.

След слънчевата FP2 начело в класирането остана Джонатан Рей (Kawasaki Racing) с 1:31,127. Той доминираше в първия ден във „втория си домашен кръг“ за годината, с предимство от една десета от секундата.

Рей оглави FP1, преди да постави стабилно състезателно темпо днес следобед. Шесткратният световен шампион, също така е шесткратен победител на Филип Айлънд. Той има за цел да сложи край на своята суша с победи този уикенд на писта, на която винаги се е представял добре преди. Рей завърши на първо място в общото класиране с предимство от една десета от секундата.

Съотборникът му Алекс Лоус също беше с темпото на писта, на която спечели през 2020 г. Той беше четвърти в FP1, преди да подобри времето си в FP2, за да завърши деня трети.

Новият световен шампион Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) беше само на 0,022 секунди от Рей в FP1, въпреки падането на завой 4. Той остана втори и следобед, но остана на 0,102 сек. Испанецът доминираше при дебюта си за Ducati през 2019 г. с магически хеттрик. Беше сред първите шест финиширащи за Honda през 2020 г.

Сега Рей беше по-бърз от Баутиста през началните три сектора на обиколката. Максималната скорост на Баутиста по правата беше достатъчна за да му даде предимство в края на обиколката. Това не му беше достатъчно, след като Рей направи перфектна обиколка. Правейки постоянни бързи обиколки, Баутиста бе пред другите пилоти на Ducati. Съотборникът му Михаел Рубен Риналди беше едва десети и падна на завой 4.

Това не беше най-силният начален ден за бившия световен шампион Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha). Турчинът завърши четвърти в комбинираните времена и не успя да подобри най-доброто си време от FP1.

Малко под половин секунда зад Рей, Разгатлиоглу направи най-малко обиколки от всички останали в топ десет и беше единственият пилот, който не подобри времето си за обиколка от сутрешната сесия. Съотборникът му Андреа Локатели беше точно зад него на пето място и само на 0,051 сек. изоставане, затвърждавайки петото си място, което постигна в FP1.

Без съмнение изненадата и откровението на деня беше японският пилот Тецута Нагашима (HRC). Заместникът в тима на Honda влезе в топ 6 в един отличен дебют за фабричния екип. Малко по-малко от най-доброто време с три четвърти от секундата, Нагашима беше топ пилот на Honda и в двете сесии в петък.

Титулярният пилот Хави Виерге завърши деня на 14-о място. Нагашима замества контузения Икер Лекуона, който катастрофира в Индонезия преди седмица.

Зарядът на независимите беше силен в топ 10, но това не бяха обичайните заподозрени. Филип Йотъл (Goeleven) излезе на преден план в FP2. Подобрявайки времето си с над шест десети от секундата в сравнение с FP1. Зад него беше Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha), като американецът беше в последния си уикенд с отбора и производителя, преди да се премести в BMW. Той беше осми в комбинираните времена, на 0.931 сек. зад Рей.

Зад него обаче само на почти две десети беше Скот Рединг (BMW Motorrad). Той бе най-бърз от пилотите на BMW.