WorldSBK: Реа прави дубъл в Индонезия

Сезонът завърши с невероятна битка между втория и третия в шампионата – Джонатан Реа (Kawasaki Racing) и Скот Рединг (Aruba.it Racing – Ducati),  в съкратеното заради дъжда състезание 2 на пистата Петрамина Мандалика. Победата спечели вече бившия световен шампион. Надпреварата започна със закъснение поради тежките метеорологични условия. Дистанцията бе намалена на 12 обиколки, вместо планираните 21 обиколки. Реа постигна двойна победа, следван от Рединг, а трети стана Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad).

Докато състезанието започна, новокоронираният шампион Топрак Разгатлиголу (Pata Yamaha) запази преднината, а водещата група от петима пилоти бързо се стремеше да се откъсне. Реа и Рединг наложиха бясно темпо и успяха да се откъснат. Двамата си размениха първото място, тъй като гледаха да приключат сезона на най-високото стъпало на подиума. С превъзходна атака пилотът на Ducati излезе начело, когато започна последната обиколка на завой 1. Реа отговори в завой 10. Насочвайки се към завой 16, Рединг влезе отвътре на Реа, но на излизане отвори широко завоя и позволи на пилота от Ълстър да си върне преднината в състезанието и да спечели втората си победа на Мандалика. Това бе 215-ия подиум в кариерата му. Второто място на Рединг донесе на Ducati 660-то им състезание на подиума.

Аксел Басани (Motocorsa Racing) получи добър старт, за да бъде в водещата група от петима състезатели, а в 4-ата обиколка той гледаше към подиума. В завой 17 Басани и Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad) осъществиха контакт и Басани отпадна, а инцидентът бе разследван от стюардите. На завой 17 Басани и Разгатлиоглу се бореха, при което Ван дер Марк да се сблъска с Басани на изхода.

Ван дер Марк и Разгатлиоглу се бориха за третото място. Бившите съотборници се изправиха един срещу друг за последното място на подиума, като ван дер Марк изпревари шампиона за 2021 г. в 7-ата обиколка и спечели третия си подиум от 2021 г., както и 50-то място на подиума в WorldSBK за BMW. Разгатлиоглу бе 4-и, което означава, че разликата между него и Реа в края на сезона е 13 точки. Същевременно Разгатлиоглу осигури шампионата на производителите за Yamaha за втори път. Така Yamaha спечели титлите на пилоти, отбори и производители през 2021 г.

Том Сайкс (BMW Motorrad) завърши договора си с BMW с топ пет на мокрото писта, като  финишира на три секунди след Гарет Герлоф (GRT Yamaha) – 6-и. Резултатът на Герлоф, съчетан с оттеглянето на Басани, означаваше, че Герлоф спечели наградата за най-добър независим ездач за 2021 г. Той завърши пред съотборника си Кохта Нозане на 7-о място, най-доброто му класиране като новак в WorldSBK.

Андреа Локатели (Pata Yamaha с Brixx WorldSBK) завърши на 8-о място след битка с Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) в състезание 2. Въпреки че Риналди изпревари Локатели на пистата, той катастрофира на завой 6, което го принуди да напусне състезанието. Локатели стана 4-и. След състезанието Риналди бе транспортиран до болница RSUD NTB с медицински хеликоптер за допълнителни изследвания. Той  оценки, след като е диагностициран с проблем на шийните прешлени.  Исак Винялес (Orelac Racing VerdNatura) завърши шампионата с най-добрия си резултат за сезона – 9-и, като изпревари колегата си испанец Алваро Баутиста (HRC), чиято кариера в отбора завърши с класиране в топ 10.

Крайно класиране:

  1. Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) – 564 т.
  2. Джонатан Реа (Kawasaki Racing) – 551 т.
  3. Скот Рединг (Aruba.it Racing – Ducati) – 501 т.
  4. Андреа Локатели (Pata Yamaha) – 291 т.
  5. Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) – 282 т.
  6. Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad) – 262 т.
  7. Гарет Герлоф (GRT Yamaha) – 228 т. (най-добър независим пилот)