WorldSBK: Разгатлиоглу с тотално надмощие на Маникур

Три от три! Това е равносметката за звездата на Yamaha Топрак Разгатлиоглу в битката за Франция в WorldSBK. Въпреки че си тръгна с две победи, пилотът на Pata Yamaha си тръгна доволен!  Той спечели и трите състезания на пистата Маникур – двата старта и надпреварата Superpole.

Въпреки че пресече първи финала на Superpole, малко след това победата на турчина в късото  състезание 10 обиколки бе отнета и бе дадена на основния му съперник и световен шампион Джонатан Реа (Kawasaki Racing). Причината напускането на очертанията на пистата на фибата Аделаида, където Разгатлиоглу изпревари пилота от Ълстър. Реа обаче записа и най-бърза обиколка на трасето – 1’36.374.

Въпреки това Разгатлиоглу веднага се реабилитира във второто състезание във Франция и взе втората си победа за уикенда на Маникур. Пак основната битка бе между него и Реа. Турчинът направи по-добър старт и поведе в състезанието, но на Ещорил Реа се вмъкна от вътре и излезе начело.  На излизане от завой 5, Алекс Лоуес (Kawasaki Racing) искаше да се включи в битката на лидерите, но Разгатлиоглу и Реа успяха да го държат на една ръка разстояние. Скот Рединг (Aruba.it Racing – Ducati) се класира на трето място от началните етапи на състезанието. Той се добра дотам от втора редица и взе първия си подиум през уикенда. Третото място за Рединг означава, че той загуби позиции в шампионата от лидера Разгатлиоглу, а и Реа и увеличи преднаната прид него.

Печелившият ход дойде в 11-тата обиколка след невероятни две обиколки в битка между Разгатлиоглу и Реа. Турчинът го изпревари в завой 5 на Аделаида в 10-та обиколка, преди шесткратният шампион да си върне позицията на шикана Имола. Реа запази лидерството в състезанието само за още една обиколка, преди Разгатлиоглу да га атакува отново на Аделаида и да поведе, за да е лидер до края.

Андреа Локатели ((Pata Yamaha ) стана 4-и след труден уикенд за италианския новак. Той бе на две секунди зад Рединг. Чаз Дейвис (GoEleven) влезе в топ 5 след първия си финал след състезание 2 на  Ассен. Дейвис и Алваро Баутиста (HRC) оказваха натиск върху Локатели за четвъртото място през цялата дистанция.

Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) беше седми, на около две секунди зад Баутиста, а Михаел ван дер Марк (BMW Motorrad) стана 8-и. Нидерландецът участваше бе челната четворка, но контакт с Локатели на старт-финала бе причина да загуби позиции. Конкурент за 8-ото място му бе Гарет Герлоф (GRT Yamaha), но той задържа американеца на 9-и място. Том Сайкс (BMW Motorrad) оформи топ 10.

Временно класиране: Разгатлиоглу 370 т., Реа 363, Рединг 298, Локатели 186, Лоус 176.