WorldSBK: Разгатлиоглу с втора победа на Маникур, след драма, шампионът Баутиста е втори

Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) направи втора победа на пистата Манукур в Невер. той спечели в драматичното състезание Tissot Superpole на френския кръг, след като вчера стана първи и в ъстезание 1. Действащият шампион Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati), след като влезе в контакт със съотборника си Майкъл Рубен Риналди по средата на състезанието, успя да продължи, преди да завърши втори.

Баутиста взе  холшотя в началото,  но преднината му не продължи дълго. Разгатлиоглу премина от трето на първо място с една зашеметяваща атака на завой 5 в обиколка 2. Той задмина и двамата фабрични състезатели на Ducati с късно спиране във фибата Аделаида. След това Риналди изпревари съотборника си Баутиста в завой 11 в същата обиколка, за да спечели второ място. Баутиста се бореше за темпото в ранните обиколки, преди да започне да отвръща. В обиколка 3 Риналди изпревари звездата на Yamaha на завой 6 и остана там до завой 5 на 5-ата обиколка.

Разгатлиоглу искаше да задмине Rinaldi в обиколка 5 за лидерството. Действащият шампион последва турчина и влезе в контакт със съотборника си Риналди. Италианецът падна от мотора си и се оттегли от състезанието. Той беше отведен в медицинския център за преглед и впоследствие обявен за годен да кара. Баутиста продължи състезанието.

Инцидентът беше разследван от стюардите на FIM, но не се предприеха други действия. След като първоначално изостана зад машините на Kawasaki Racing на Джонатан Рей и Алекс Лоус, Баутиста скоро се върна на второ място. Той  изпревари Рей, докато Лоус се оттегли с повреда в бокса.

Баутиста постави поредица от рекорди за обиколка на състезанието, за да намали изоставането от съперника си за титлата. Шампионът от 2021 г. обаче спечели победата със секунда, за да стане първият пилот, спечелил четири последователни състезания в Мани-Кур. Баутиста взе своя 80-и подиум. Шесткратният шампион Рей устоя на късния напор от Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon), за да стане трети и да вземе своя 258-ми подиум и 20-и на емблематичната френска писта.

Локатели беше четвърти, след като изпусна подиума само с 0,244 секунди. Данило Петручи (Barni Spark Racing) продължи впечатляващата си форма с пето място, шест десети зад своя сънародник Локатели. Битката за шестото място стигна до финалателта с Доминик Егертер (GYTR GRT Yamaha), който изпревари Лорис Баз (Bonovo Action BMW) на завой 5 на последната обиколка, за да си осигури старт от втора редица за състезание 2.