WorldSBK: Разгатлиоглу се бори с Риналди за победа, Баутиста 10-и на Маникур

Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha Prometeon) спечели драматичното състезание 1 на пистата ВМаникур в Невер и Circuit de Nevers Magny-Cours и нсамали разликата в класирането на WorldSBK спрямо Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati). Пилотът с № 1 имаше технически проблеми в началото  на състезанието, преди да се пребори в топ 10. Френският кръг осигури още един обрат в зашеметяващата битка за титлата. Разликата между Баутиста и Разгатлиоглу е вече 55 точки.

Състезанието беше намалено до 20 обиколки след технически проблем, когато състезателите заеха позициите си на решетката след обиколката за загряване. Стартът беше отложен с няколко минути и една обиколка беше загубена от първоначалната дистанция на състезанието. Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) взе холшшот и моментално се опита да направи разлика от съперниците си, но Разгатлиоглу го изпревари в обиколка 2 на завой 13.

Със своето Ducati, една обиколка по-късно Баутиста остана на  24-о и последно място след технически проблем на излизане от завой 5. Въпреки че той успя да задвижи своя V4 R отново, Баутиста се завърна в биштката, за да завърши десети. Разгатлиоглу и Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) се биеха в предната част на полето.  Турчинът водеше до обиколка 5, когато пилотът на Ducati направи агресивна атака на завой 11, за да вземе лидерството.

В 12-та обиколка Разгатлиоглу направи изпревари,  за да излезе за кратко начело, но италианецът успя да отговори на излизането от завоя Аделаида и  да поеме отново водачеството. Две обиколки по-късно това се повтори, но шампионът от 2021 г. остана по-близо през 180-градусовата фиба, което му позволи да атакува в завой 11 с Риналди, който отвори широко през шикана.

Разгатлиоглу дъжеше състезателната линия, остана напред и успя да се отдръпне от Риналди на второ място. Така спечели шестата си победа за сезона и общо 38-ата си, докато Риналди си осигури шести подиум за 2023 г. и своя 20-и в WorldSBK. Зад тях, Джонатан Рей (Kawasaki Racing) си осигури 3-о място, след като спечели битка в началото със съотборника си Алекс Лоус. Това беше 257-ият подиум на Rea в WorldSBK.

Стартиралият от първа позиция Гапрет Герлоф (Bonovo Action BMW) първоначално изостана  през първите няколко обиколки, но неговата упоритост и възползването от нещастието за другите,  той успя да претендира за 4-о място. Това е най-добрия му резултат, откакто премина към BMW. Данило Петручи (Barni Spark Racing Team) продължи силната си форма с пето място след битка в края на състезанието със сънародника си Андреа Локатели (Pata Yamaha Prometeon). Пилотът на Yamaha беше шести, но стана пети, когато Лоус свали темпото в последните няколко обиколки. Скот Рединг (ROKiT BMW Motorrad) беше седми, а Лоус осми.

Германският състезател Филип Йотъл  (Team GoEleven) направи първото си класиране в топ 10 след състезание 2 в Донигтън Парк, като спечели девето място. Той завърши на 0.627s пред Баутиста, който успя да си осигури 10-о място.