WorldSBK: Разгатлиоглу печели победа в състезание № 900 в шампионата в Мандалика

Действащият шампион Топрак Разгатлиоглу беше недосегаем в състезание 1. Той спечели 900-ото състезание на WorldSBK, след като спечели и състезание № 800 на шампионата.

След като взе първа позиция, Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) успя да превърне това в убедителна победа в първата надпревара от 21 обиколки на пистата Пертамина Мандалика. Разгатлиоглу успя да вземе няколко точки от лидерството на Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) в шампионата, тъй като испанският пилот завърши на второ място. Така Баутиста отлага празнуването на титлата.

Когато светлините угаснаха за състезание № 900 на WorldSBK, и тримата в челната тройка в класирането на шампионата започнаха добре в завой 1. Разгатлиоглу задържа лидерството пред съотборника си Андреа Локатели, който излезе пред Джонатан Рей (Kawasaki Racing) на второ място. Рей успя да изпревари Локатели в обиколка 2, за да стане 2-и, докато Баутиста, който се изкачи от пето място в стартовата решетка, изпревари Локатели, за стане 3-и в обиколка 3 на завой 13.

Разгатлиоглу отвори разлика, докато останалите се бореха с неговия съотборник. Скоро Рей се пребори с Баутиста и бе втори. Баутиста направи атака на бързия десен завой 15 и дръпна па пилота от Ълстър. В обиколка 13 Разгатлиоглу загуби две секунди, докато преминаваше през прекия път, който започва от завой 7. Баутиста намали разликата до една секунда. Обиколка по-късно Разгатлиоглу успя да измъкне половин секунда, за да я удължи аванса си с 1,5 сек.

Разгатлиоглу продължи да увеличава разликата си спрямо Баутиста до четири секунди, за да вземе 30-ата си победа в кариерата си в 90-ото си състезание за Yamaha, както и 78-ия си подиум в WorldSBK. 28 от победите на Разгатлиоглу са с Yamaha и с това той става най-успешният пилот на японския производител – с 28 победи.

С второто си място Баутиста зае 55-и подиум. Разгатлиоглу му отмъкна 5 т. от лидерството в шампионата. Испанският ездач водеше със 77 точки и все пак ще може да вземе титлата в утре в Индонезия.

Рей вече е математически извън борбата за титлата, тъй като той загуби позиции от Баутиста с трето място. Все пак взе своя 240-ти подиум в WorldSBK. От 900 проведени състезания на WorldSBK досега, Рей е стоял на подиума в 26% от тях.

Имаше ожесточена битка за четвъртото място между Локатели и Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati). Риналди изпревари Локатели, за да се премести на четвърто място в обиколка 16, но една обиколка по-късно се размина на завой 16. Това позволи Локатели за се завърне 4-и и да направи първото си класиране в топ пет след Ещорил.

Риналди се бори от девети на стартовата решетка, за да заеме пето място, на около четири секунди зад Локатели. Шави Виерге (Team HRC), единственият състезател на Hobda, зае шесто място, след като се защити от Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha WorldSBK). Американецът зае седмо място.

Аксел Басани (Motocorsa Racing) зае осмо място, след като беше в топ 5, но допусна грешка. Алекс Лоус (Kawasaki Racing) беше 9-и, на три десети зад Басани. Лоус обаче имаше преднина от осем секунди пред Лорис Баз (Bonovo Action BMW), който завърши 10-и.