WorldSBK: Разгатлиоглу най-бърз, с нов рекорд за обиколка на Мост

Топрак Разгатлиоглу (Pata Yamaha) приключи първия тренировъчен ден на чешката писта Мост на върха в класирането и с нов рекорд на трасето. Докато действащият световен шампион блестеше отпред, неговите претенденти за титлата не влязоха в топ 3. Затова пък пилотите на BMW бяха изключително впечатляващи.

Първият ден на Autodrom Most приключи с нов рекорд за обиколка в FP2 от двойния победител в състезанието от 2021 г.  Разгатлиоглу. Точно след трипъла в Донингтън Парк, Топрак Разгатлиоглу беше на мисия в Мост. Турчинът беше впечатляващ както винаги.

След като завърши първата сесия на уикенда на второ място, той продължи да щурмува нов рекорд за обиколка със състезателна гума във FP2. Топрак постигна 1:31.506 и остана непобеден до карирания флаг. Съотборникът му Андреа Локатели продължи напред в заключителните етапи, завършвайки на седмо място във FP2.

Много ползотворно представяне в Чешката република започна за BMW. Немският производител върви напред, докато техните подобрения моторите продължават да дават резултат. Скот Рединг (BMW Motorrad) имаше периоди на върха в класирането във FP2. Британският пилот даде зашеметяващите 1:31.733, за да стане втория най-бърз в края на деня.

Неговият съотборник за този кръг Питър Хикман беше 23-ти. Вторият най-бърз пилот на BMW и най-бързият независим състезател беше Лорис Баз (Bonovo Action BMW). Изобщо, от BMW се радваха  на един от най-обещаващите си петъци за сезон 2022 досега.

Голяма част от следобеда на първо и второ място бяха Ducati. Майкъл Рубен Риналди (Aruba.it Racing – Ducati) първоначално водеше в класирането на FP2 пред своя водещ съотборник в шампионата Алваро Баутиста. Риналди пропусна първите десет минути от FP1, но това не му попречи да завърши на четвърто място. Следобед той водеше по пътя през голяма част от сесията, преди да завърши на трето място. Най-доброто му време дойде в по-дълъг финален престой.

Баутиста е на Мост за първи път на борда на машина на Ducati и той прекара днес в аклиматизиране към пистата с Ducati Panigale V4 R. Испанецът беше на трето място през по-голямата част от сесията. В края на деня той беше 4-и. Ducati беше единственият производител с два мотоциклета в челната четворка.

Kawasaki бе на двата полюса през деня. Джонатан Рей (Kawasaki Racing) бе най-бърз в сутрешната сесия с 1:31.8. Във FP2 Рей беше на пето място пет минути преди края. Той се върна обратно за нова времева атака, но остана 5-и.

Съотборникът му Алекс Лоус беше стабилно на седмо място и в двете сесии, макар в комбинираните времена Лоус да остана 8-и. И двамата губеха време във финалния сектор. Това може би ще бъде фокусът на съботната FP3.

За двамата пилоти на Honda Мост също е нова писта. Шави Виерге от  отбора HRC завърши в топ десет на 10-о място. Той се подобри значително от сутрешната сесия, когато беше 13-и. Съотборникът му Икер Лекуона имаше малко по-труден край на деня. Направи голяма катастрофа на Завой 6 в началото на сесията. Той не се върна на пистата и загуби жизненоважно време на пистата при дебюта си в Мост. Завърши 11-и.

Баз бе най-бързият независим състезател на пето място, следван от Гарет Герлоф (GYTR GRT Yamaha). След като завърши трети в FP1, успя да е едва 9-и.