WorldSBK: Разгатлиоглу властва на тестовете на Херес

Отборите в WorldSBK започнаха подготовка а новия сезон с тестове на пистата Херес – Анхел Нието. И в двата дни на трасето властваше световният шампион за 2021 г. Топрак Разгатлиоглу.  Пилотът на Pata Yamaha WorldSBK оглави класирането и в двата дни на изпитанията. Това би първо излизане на пилоти и мотоциклети на трасето за 2023 г.

В първия ден 1 по време на тестовете Топрак Разгатлиоглу изпревари с две десети от секундата действащия шампион Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati). Испанецът катастрофира следобед, докато новобранецът Данило Петручи (Barni Spark Racing) блесна ярко при дебюта си в WorldSBK.

Разгатлиоглу направи 60 обиколки и най-доброто му време беше 1:38.597 и завърши 60 обиколки. Шампионът от 2021 г. с традиционния си №54, се съсредоточи върху задната част на машината си Yamaha YZF R1, за да подобри сцеплението и ускорението. Той имаше и ново подвижно рамо на машината от 2023 г. Андреа Локатели, който навлиза в своя трети сезон с отбора, имаше същия фокус като своя съотборник. Локатели беше 12-и в класирането с най-добро време от 1:40.227s след 79 обиколки.
Действащият шампион Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati) падна на завой 1 в следобедната сесия, докато караше мотоциклета си за 2023 г., маркиран с №1. Той успя да яхне своя Panigale V4 R обратно в бокса след катастрофата. Баутиста завъртя 88 обиколки, като той беше един от първите пилоти, излезли на пистата, с най-добро време от 1:38.851. Съотборникът му Майкъл Рубен Риналди, който се съсредоточаваше върху получаването на добро усещане с мотора си, беше почти четири десети по-назад от своя съотборник, но само едно място по-назад, след като Риналди завърши 72 обиколки. И двамата състезатели имаха налични мотоциклети 2022 и 2023.

Вторият ден също беше силен за Разгатлиоглу. Използвайки гумите SCQ на Pirelli, той записа 1:38.269, като изпусна рекорда за обиколка, и оглави таблиците за време въпреки катастрофа на завой 13 сутринта. Турчинът успя да се възстанови от катастрофата си сутринта, за да запише най-бързата обиколка. Той направи опит за преодоляване на бариерата от 1:37. Разгатлиоглу завърши 61 обиколки, докато съотборникът му Андреа Локатели беше седми с най-добро време от 1:39.280.
Джонатан Рей (Kawasaki Racing) със своя ZX-10RR бе на второ място,  на по-малко от една десета зад Разгатлиоглу. той даде 1:38.352s в последния час на теста, за да завърши само на 0.083 сек. Рей и съотборникът му от KRT Алекс Лоус работеха, за да направят окончателни проверки и баланси на ZX-10RR. Лоус стана 5-и, на девет десети по-назад от Рей.
Отборът на Aruba.it Racing – Ducati, който отново иска да работи върху машината Panigale V4 R от 2023 г., зае трето и четвърто място съответно с Алваро Баутиста и Майкъл Рубен Риналди, като Риналди изостана с почти две десети от своя съотборник във втория ден.  Баутиста даде 1:38.449, а първите трима за  2022 г. бяха разделени от само 0,180 сек. Това беше силен дебют за новия модел на Ducati, включващ ревизирани ауспуси и крила, като двама състезатели заеха две позиции в челната четворка.
След силно представяне в Ден 1, трима новобранци на WorldSBK завършиха теста в топ 10  на Ден 2. Доминик Аегертер (GYTR GRT Yamaha) беше шести с  1:39.193. Той стана вторият най-бърз пилот на Yamaha в Ден 2.  Данило Петручи (Barni Spark Racing) стана 8-и с 1:39.311. Съотборникът на Аегертер в GRT Yamaha – Реми Гарднър  зае десетото място, но беше само с три десети по-бавен от швейцареца