WorldSBK: Лоус най-бърз на тренировките на Филип Айлънд, Булега на 0,059 сек.

Първият ден от сезон 2024 на пистата Филип Айлънд дойде след много емоции. Пилотите се бореха с времето и дори с дивата природа – с гъски от Кейп Барен, които предизвикаха за  кратко червено знаме – ние за първи път погледнахме звездите на 2024 г.  Времената за обиколка бяха с рекордно темпо от самото начало.

Алекс Лоус (Kawasaki Racing)  блестеше в челото до края на първия ден като пилот, който трябваше да победи. В зелено, Алекс Лоус се изстреля, за да поведе  в заключителните етапи, поставяйки нов рекорд за обиколка – 1:29,042. Вероятно той ще  бъде подобрен още повече, ако времето позволява. Лоус  беше победител в състезанието за Kawasaki на Phillip Island през 2020 г. и с подобренията в представянето, идващи през годината, комбинацията от #22, новия шеф на екипажа Пере Риба, Нещата за   Kawasaki изглежда работят добре за #22.

Силата на Николо Булега (Aruba.it Racing – Ducati) продължи и след тестовете. Той веднага се зае с работата и беше конкурентен от самото начало и в челната тройка. Булега, двоен победител в World Supersport на пистата миналата година, беше най-бързият от двете фабрични машини на Ducati, откакто стъпи на мотора.

Действащият шампион на WorldSBK Алваро Баутиста (Aruba.it Racing – Ducati), все още набира скорост след контузия преди сезона. Не всичко беше наред с номер 1, който беше видян да клати глава и да жестикулира, когато се връщаше на питлейн, очевидно изпитвайки проблеми. Скоро той се върна и влезе в челната десетка, преди да завърши 12-ти като цяло, но беше най-бърз във финалната секция.

Първи на пистата, Джонатан Рей (Pata Prometeon Yamaha) направи едно каране,  преди да се върне, съобщавайки за проблеми с вибрациите. Той скоро се завърна с по-малко от десет минути до края, получавайки решаващи обиколки след дъжда. Той стана с Yamaha, едва 16-ти. Съотборникът му Андреа Локатели обаче постави нов рекорд за обиколка в FP1 и беше в челната тройка през по-голямата част от FP2. Работейки с шефа на екипа Том О’Кейн в един уикенд за първи път, „Лока“, който винаги се справя добре на Филип Айлънд, е в микса за силни резултати, завършвайки трети.